Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona: BiH jedan od prioriteta za Brisel

A. B.
Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona: BiH jedan od prioriteta za Brisel
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak lidera s Venecijanskom komisijom

Završen je sastanak nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije u sjedištu Delegacije Europske unije (EU) Sarajevu.

Naime, konsultacije o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavnika Venecijanske komisije i bosanskohercegovačkih političkih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) te Socijaldemokratske partije (SDP) BiH završene su bezuspješno.

Ni danas nije došlo do dogovora o izmjenama Izbornog zakona, ali su najavljene optimistične "staze BiH" na putu ka EU.

Medijima su se nakon završenog sastanka obratili v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer, direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack te specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Sastanak lidera s Venecijanskom komisijom - undefined

Matthew Palmer (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

 V. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer je kazao da je danas održan jedan dobar sastanak.

"Slažem se da smo danas imali smo dobar sastanak s političkim liderima. Već vam je poznato da je ovo dio jednog procesa pred izbore u oktobru i mislim da je bio pravi trenutak da se sada razmotre realne opcije šta se može uraditi. Želimo riješiti sva goruća pitanja i želimo vidjeti BiH na njenom europskom putu, opredjeljenu za reforme i visoki dužnosici iz Brisela su to nekoliko puta ponavljali", izjavila je nakon sastanka direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst.

Sastanak lidera s Venecijanskom komisijom - undefined

Angelina Eichhorst (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Dodala je kako se i u Briselu održavaju konsultacije u vezi s prijedlozima šta dalje s BiH.

"BiH je  jedan od prioritata za Brisel. Znam da ćemo nastaviti i dalje raditi jer je mnogo posla pred nama i vjerujem da možemo doći do rješenja", kazala je Cormack.

"Vrlo je jasno da je svojom odukom Ustavni sud od državnog parlamenta tražio iznudu rješenja, a mi ćemo se truditi da u tome pomognemo", dodala je.

Sastanak lidera s Venecijanskom komisijom - undefined

Maureen Cormack (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Na današnjem sastanku je istaknuto kako svi putevi i dalje ostaju otvoreni ka BiH.

Jučerašnji sastanak lidera SDA, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH s ekspertima Venecijanske komisije, u vezi s izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini okončan je bez dogovora.

Berton: SDA i HDZ otežavaju proces, u BiH može doći do zakonodavne paralize

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije