Izbore u BiH obilježile tenzije u Srebrenici i pobjeda Fikreta Abdića

E. H.
Izbore u BiH obilježile tenzije u Srebrenici i pobjeda Fikreta Abdića
Lokalni izbori u BiH su završeni i finaliziraju se rezultati, a građani komentiraju svoje odluke. Sve to interesiralo je regionalne medije, u kojima su posebna tema bile Srebrenica i Velika Kladuša, odnosno, rezulti kandidata Durakovića i Abdića.

Kako su izbornu noć obilježile tenzije u Srebrenici, gdje je aktuelni načelnik Ćamil Duraković, prema svemu sudeći, izgubio načelničku poziciju, na kojoj će ga zamijeniti Mladen Grujičić, komentari o ovom bili su nezaobilazni u regionalnim medijima. Također, posebna tema bila je i pobjeda koju je u Velikoj Kladuši proglasio Fikret Abdić, odnosno, koju je proglasila njegova Laburistička stranka.

Mediji u Srbiji

Kao i obično, medije u Srbiji je interesovao izborni rezultat u Bosni i Hercegovini, posebno u njenom entitetu Republika Srpska, te je većina medija u Srbiji revnosno izvještavala o izbornom procesu u našoj državi.

Tako je Kurir pisao općenito o rezultatima u cijeloj Bosni i Hercegovini, pod naslovom BIH GLASALA: Izabrani prvi gradonačelnici, SNSD slavi u više opština, analizirajući kompletan izborni rezultat koji su donijeli preliminarni rezultati izbora. Posebnu pažnju posvetili su i Miloradu Dodiku, te njegovom velikom slavlju sinoć u Banja Luci, a jedna od glavnih tema sinoćnjeg i jutrošnjeg postizbornog procesa bila je Srebrenica, odnosno, tenzije koje su sinoć potresle ovaj bh. grad, kao i poraz Ćamila Durakovića: ĆAMIL DURAKOVIĆ IZGUBIO SREBRENICU: Grujičić proglasio pobedu na izborima za načelnika!

Blic.rs je, također, izvještavao o izbornom procesu u BiH, a posebna stavka koju su obradili bila je pobjeda koju je Fikret Abdić proglasio u Velikoj Kladuši, o čemu su pisali pod naslovom: Vratio se Babo: Najstariji načelnik u BiH, a ratni zločinac.

Na portalu B92 ova tematika je obrađena slično kao i na drugim portalima u Srbiji, a i fokus njihovog istraživanja bili su Srebrenica i Fikret Abdić. Izbore u BiH obeležila pobeda Abdića, poraz Durakovića...

Mediji u Hrvatskoj

Hrvatski mediji bili su malo više posvećeni rezultatima političkih subjekata sa hrvatskim nacionalnim predznakom, te je tako Index.hr izvještavao o velikom uspjehu HDZ na lokalnim izborima u BiH. Posebna tema bili su, kako kaže Index, nacionalistički ispadi u Srebrenici, koji su sinoć obilježili izbornu noć u ovom gradu, o čemu su pisali pod naslovom Nacionalistički ispadi nakon lokalnih izbora u Srebrenici

Jutarnji.hr je u velikom tekstu LOKALNI IZBORI U BiH Dodik pomeo oporbu, Fikret Abdić pobjedio u Velikoj Kladuši; IZETBEGOVIĆ 'Tužno je to, on je ratni zločinac i potrošeni starac' objasnili cjelokupnu izbornu noć, komentirajući ono na što su se svi fokusirali - poraz Durakovića u Srebrenici i pobjedu Abdića u Velikoj Kladuši.

Mediji u Crnoj Gori

Posvećeni izborima koji se spremaju u njihovoj zemlji, crnogorski mediji nisu mnogo pažnje posvetili lokalnim izborima koji su jučer provedeni u Bosni i Hercegovini. Radiotelevizija Crne Gore tako je imala kratku najavu lokalnih izbora u BiH, kojom su otvorili nedjeljni dan.

Daljih izvještaja o izbornim rezultatima nije bilo na njihovom portalu, a jedina vijest kojom su obilježili proglašavanje preliminarnih izbornih rezultata bila je izjava Milorada Dodika: Narod pokazao kakvu vlast želi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije