Islamska zajednica: Vlast nam je oduzela veliki dio imovine u Počitelju

Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica: Vlast nam je oduzela veliki dio imovine u Počitelju
Mostarsko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice u Čapljini reagirali su na navode Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o ugroženosti nacionalnih spomenika u Počitelju.

Tako su naveli da objekt Šišman Ibrahim-pašine medrese nije u posjedu Islamske zajednice, jer joj je oduzet te ga je bivši socijalistički sistema vlasti nacionalizirao.

"Sve do agresije na našu zemlju koristilo ga je društveno poduzeće UIT Čapljina. Nakon prestanka ratnih dejstava i pokretanja procesa povratka protjeranih Bošnjaka u Počitelj, objekt je zatečen u znatno oštećenom stanju, pa se pristupilo njegovom djelimičnom renoviranju od Fonda Počitelj, te su se u njemu i obavljale sve vjerske aktivnosti džemata Počitelj sve do obnove Hadži Alijine džamije", navodi se u saopćenju.

Nakon saznanja da je objekt Šišman Ibrahim-pašine medrese uključen u imovinu poduzeća ,,UIT Čapljina" koje je tada bilo u procesu privatizacije, Medžlis IZ Čapljina je putem Vakufske direkcije podnio tužbu nadležnom sudu tražeći izuzimanje objekta Šišman Ibrahim pašine-medrese iz imovine poduzeća.

Sudski postupak je, kažu, okončan nagodbom i objekt je izuzet iz imovine poduzeća, ali samo objekt s dvorištem bez prilaznog puta i drugih objekata koji su nekada činili jednu cjelinu, što znači da je izuzet iz procesa privatizacije i ostao je u državnom vlasništvu te da sa njim raspolaže općina Čapljina.

 "Medžlis IZ Čapljina u kontinuitetu radi na zaštiti Vakufske imovine na svom području, a najatraktivniji dio te imovine nalazi se upravo u Počitelju. Jasna je činjenica da je u predratnom periodu veliki dio te imovine oduzet Islamskoj zajednici i da će eventualno donošenje Zakona o restituciji rješiti problem povrata te imovine, međutim ni mi u Medžlisu IZ Čapljina, a niti veći dio naše javnosti nije znao za činjenicu da jedan dio te imovine nije nacionaliziran nego na druge, najčešće nezakonite načine, oduziman stvarnom vlasniku, Islamskoj zajednici", ističe se u saopćenju

Dodaju da i pored činjenice da je Vlada FBiH uložila značajna sredstva u obnovu Počitelja te iskazane brige i ljubavi stanovnika Počitelja prema svome gradu, zbog nebrige svih nivoa vlasti, od kojih neki iz Počitelja žele samo profit ali bez ulaganja, Počitelj kao živi grad. i kao grad muzej i biser BiH propada, bez riješenih infrastrukturnih i komunalnih potreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije