Iz SDA pozvali Tužilaštvo da hitno reagira

Radiosarajevo.ba
Iz SDA pozvali Tužilaštvo da hitno reagira
SDA najoštrije osuđuje današnju politikantsku odluku Ustavnog suda entiteta Republika Srpska kojom je dao “direktnu podršku diskriminaciji koju već godinama provodi zakonodavna i izvršna vlast entiteta Republika Srpska, obilježavajući, kao Dan entite

“Ova najviša instanca u entitetu zadužena za zaštitu ljudskih prava svih građana tog entiteta, odbijajući da zaštiti Bošnjake ovog entiteta, te da obezbijedi funkcionisanje sistema zaštite ljudskih prava u BiH, još jednom je potvrdila da se radi o politiziranoj instituciji koja je u funkciji SNSD-ove vladajuće većine u ovom entitetu. Obilježavanje Dana entiteta RS na dan 9. januar je diskriminatorno, utvrdio je Ustavni sud BiH svojom odlukom od 26. novembra 2015. godine rješavajući apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odredbama Zakona o praznicima entiteta Republika Srpska.

 

Povodom odluke Ustavnog suda BiH ne može se raspisivati referendum, jer su njegove odluke konačne i obavezujuće. U skladu s tim odluka Narodne skupštine RS predstavlja prvorazredan čin kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

 

Dodaje se kako je, “donoseći odluku kojom se odbija zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda da se utvrdi da je prilikom donošenja Odluke NSRS o raspisivanju referenduma o Danu RS Srpske povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud entiteta RS je djelova suprotno odluci Ustavnog suda BiH, odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela”.

 

“SDA će putem svojih kadrova, a pozivamo i sve druge koji su na to ovlašteni, poduzeti sve Ustavom i zakonima propisane radnje kako bi se odluka NSRS stavila van snage. To se prije svega odnosi na zahtjev Ustavnom sudu BiH da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i svoj dignitet, te obezbjedi provođenje vlastitih odluka.

 

SDA poziva Tužilaštvo BiH da hitno reagira jer je više nego očigledno da se od dana donošenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara pa do danas identificiralo nekoliko osoba i institucija koje odbijaju, sprečavaju ili na drugi način onemogućavaju implementaciju te odluke što je kažnjivo kao krivično djelo. Krajnje je vrijeme i da OHR, u skladu sa svojim ovlaštenjima zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i spriječi samovolju vlasti entiteta i daljnje urušavanje vladavine prava koje vodi u anarhiju”, zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije