Iz Save izvađene dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata

Anadolija
Iz Save izvađene dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata
/ AA
Federalna uprava Civilne zaštite danas je, zajedno s pripadnicima elitne policijske jedinice MUP-a Republike Češke, iz rijeke Save u Brčkom izvadila dvije avionske bombe težine po stotinu kilograma sa po 30 kilograma eksploziva.

Iz tog razloga, danas do 21 sat zatvoren je Granični prelaz Brčko-Gunja, kao i dio grada, a nakon izvlačenja iz rijeke, planirano je da Civilna zaštita Brčko distrikta BiH sutra izvrši uništavanje bombe na poligonu Sprite.

Riječ je o tzv. "FAB 100" avionskim bombama, ruske proizvodnje, koje datiraju iz 1943. godine, odnosno iz bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata, a pronađene su prije nekoliko godina kod mosta koji povezuje Brčko i Gunju u Hrvatskoj.

Bomba je pronađena na dubini od pet i po metara, ali se usljed kišnih padavina vodostaj rijeke Save povećao i sada je dubina na tom mjestu sedam metara.

"Sama operacija traženja neeksplodiranih ubojitih sredstava na terenu je jako opasna i na suhom, a kompliciranija je kada se radi pod vodom. Radili smo na pronalasku aviobombi uz pomoć detektora, a sama struja vas nosi i morate se osigurati, morate biti privezani i imati komunikaciju sa čamcem. Sve vrijeme radite jednom rukom, a drugom se pridržavate za dno, kopate, bomba je pored vas. Morate paziti na kretanje da ne biste ugrozili sredstva, da se sredstvo ne bi aktiviralo, tako da je kompletna operacija bila jako kompleksna", izjavio je Suad Baljak, viši referent za kontrolu kvaliteta Federalne uprave civilne zaštite.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite izjavio je da je akciji vađenja bombi prethodila temeljita priprema, te da je saradnja između Federalne i Civilne zaštite Brčko distrikta, kao i ronilačkih jedinica iz Republike Češke i policije iz Republike Hrvatske bila odlična.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije