Iz SAD-a u Sarajevo: Stigli mobiteli skriveni u dječijim pelenama

Radiosarajevo.ba
Iz SAD-a u Sarajevo: Stigli mobiteli skriveni u dječijim pelenama
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Carinskom referatu (CR) Pošta carinjenja Sarajevo, otkrili su sakrivene mobilne telefone u dječijim pelenama.

Provodeći pojačane mjere na sprečavanju krijumčarenja i prekršaja pri carinjenju poštanskih pošiljki, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, u saradnji s carinskim službenicima CR Pošta carinjenja Sarajevo, otkrili su i spriječili pokušaj krijumčarenja veće količine mobilnih telefona.

Iz UIO pojašnjavaju da je prilikom kontrole pošiljke iz SAD, deklarirane kao dječije pelene, uočena bitna razlika u težini te znatno manja vrijednost pošiljke u odnosu na troškove transporta, što je ukazivalo na mogući pokušaj krijumčarenja.

Uz pomoć rentgen uređaja "Smith & Heiman", koji je Vlada SAD-a donirala putem programa EXBS, uočena je struktura robe koja ne odgovara deklariranoj.

Otvaranjem pošiljke u prisustvu primaoca pronađeno je 25 mobilnih telefona marki "Huawei“, "Samsung“, "LG“ i "Alcatel“, sakrivenih u dječijim pelenama.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije