Iz RS-a poručili Inzku: I mi ćemo Vas prijaviti UN-u i to zbog vehabija

Srna
Iz RS-a poručili Inzku: I mi ćemo Vas prijaviti UN-u i to zbog vehabija
Foto: OHR / Valentin Inzko

Predsjednik Srpskog kluba Zastupničkog doma u Parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je da će RS prijaviti visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN jer ignorira vehabijske i ekstremističke pokrete u BiH.

"Inzko već godinama ignorira potencijalni terorizam u BiH, gdje su potencijalne mete svi građani BiH, a opet s druge strane bavi se prijavljivanjem verbalnog delikta (srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada) Dodika", rekao je Stevandić za Večernje novosti povodom najave Inzka da će tužiti RS Vijeću sigurnosti UN zbog izjava da je država.

Oglasio se i Inzko o 9. januaru: Slaviti, a strašiti druge je van svake pameti

Stevandić je, između ostalog, rekao i da je Dodik stotinu puta rekao da je RS država, pa i svi političari u RS-u. "Naša percepcija RS-a je da je ona država. Mi je tako osjećamo. Znamo mi dobro kakav je ustavnopravni poredak BiH i da je to potpuno drugo pitanje", kaže Stevandić.

Prema njegovim riječima, niko iz RS-a ne očekuje da Inzko voli RS i da prizna tzv. dan RS-a, a čak i kada bi došao na proslavu 9. januara, znalo bi se da je ne voli.

"To je Inzkov problem, a ne RS-a", dodao je Stevandić.

Članica Predsjedništva SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da Inzko nikada nije pokazao ni minimum želje da ujednači stavove prema dva entiteta u BiH, te da je svaki put izjavama pokazivao da je na strani Bošnjaka, a čak to više i ne krije.

Dodala je kako je posljednja Inzkova reakcija na 9. januar loša poruka, te ocijenila da RS nije država u smislu u kojem je smatra Inzko, ali jeste u smislu kojem je vide građani RS.

"Ona je republika, a republika je država, sviđalo se to Inzku ili ne. Kada se bude odlučivalo je li RS država, Inzko se sigurno o tome neće pitati", rekla je Majkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije