Iz OHR-a o djeci iz Srebrenice koja veličaju četnike: Odgovornost je roditelja...

E. H.
Iz OHR-a o djeci iz Srebrenice koja veličaju četnike: Odgovornost je roditelja...
Foto: Radiosarajevo.ba / OHR

Fotografija koja se proširila društvenim mrežama, a na kojoj se vidi grupa učenika koji su se slikali sa četničkim obilježjima tokom proslave krsne slave Svetog Save u jednoj osnovnoj školi u Srebrenici izazvala je buru u bh. javnosti.

Uslijedile su mnogobrojne osube, pozivi na normalizaciju odnosa, te uvažavanje svih naroda u Srebrenici.

Dragan Bursać / Četnik Sava, školska slava

Budući da se radi i o ugrožavanju prava povratnika što je suprotno s odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, za komentar zamolili smo i vrhovnog tumača ovog sporazuma – Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

„Ponašanje mladih odraz je onoga što uče od osoba koje doživljavaju kao autoritete“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz OHR-a.

Dodali su da je odgovornost roditelja, nastavnika i šire zajednice da odgajaju djecu učeći ih da poštuju druge, uz razvijanje tolerancije i saosjećanja.

Srebrenica: Djeca veličala četnike u školskoj učionici!

„OHR poziva sve zajednice u BiH da rade na pomirenju i razumijevanju, u interesu mirne i prosperitetne budućnosti njihove djece“, kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije