Iz Kladuše krenuo u Siriju, stigao samo do Sarajeva

Fena
Iz Kladuše krenuo u Siriju, stigao samo do Sarajeva
/ Foto: Anadolija
Državni sud proglasio je Nermina Šabića krivim i osudio ga na godinu zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se priključio jedinicima Islamske države.

Presuda je izrečena nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Nermin Šabić potpisao s Državnim tužilaštvom.

U presudi je navedeno da je Šabić preko Skypea stupio u kontakt sa svojim bratom Suadom Šabićem, koji se već nalazio u Siriji, kako bi se pokušao priključiti terorističkoj organizaciji Islamska država.

Nakon što je prikupio sredstva za put, navodi se u presudi, Šabić je u društvu jedne djevojke iz Velike Kladuše 30. decembra 2014. krenuo autobusom za Sarajevo, odakle je namjeravao avionom otputovati u Tursku te ilegalno prijeći sirijsku granicu.

Međutim, u toj namjeri su ga na autobuskoj stanici spriječili pripadnici sarajevske policije.

U kratkom obrazlaganju presude, sudija Branko Perić je naveo da će blažom kaznom od 12 mjeseci biti postignuta svrha kažnjavanja, pri tome cijeneći zbir olakšavajućih okolnosti na strani Šabića.

"Tužilaštvo vam je pružilo šansu pošto ste izrazili kajanje i odustali od onoga što ste naumili. Sud vam je pružio istu šansu, iskoristite je", rekao je sudija Perić u obraćanju Šabiću.

Prethodno je, prilikom razmatranja sporazuma, tužilac Hajrudin Mujanović istakao da je od djela koje je optuženom stavljeno na teret, a koje je ostalo u pokušaju, prošlo skoro dvije godine, te da Šabić, prema podacima kojima Tužilaštvo raspolaže, nije više iskazivao namjeru da putuje ni za Siriju ni za Tursku.

Na pitanje sudije Perića da li se iskreno kaje, Šabić je odgovorio pozitivno, te je još rekao da mu je brat poginuo na sirijskom ratištu nekoliko dana nakon njegovog pokušaja odlaska tamo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije