Iz Blažuja već otišlo 50 migranata, u kampu vlada šuga

B. T.
Iz Blažuja već otišlo 50 migranata, u kampu vlada šuga
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Konstatirano da postoje brojni problemi

Sastanak Proširenog koordinacionog tima za pitanje migracija Kantona Sarajevo odžan je danas.

Kako su nakon sastanka novinarima prenijeli ministri unutrašnjih poslova te rada, socijalne politike, raseljenih lica u Vladi KS Admir Katica i Malik Garibija, te načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, razgovarano je o novonastaloj situaciju i o tome kako što stvoriti što humanije uslove za migrante. 

Govoreći o sigurnosnoj situaciji, ministar Katica je kazao da se sarajevska policija za sada dobro nosi sa ovim izazovom i da radi dobar posao, iako je veliki broj migranata iznenada, bez najave, završio u Kantonu. 

"Za neke nam je najavljeno da će doći sat prije kretanja iz Bihaća, za neke nije nikako", kazao je Katica, govoreći o akciji prebacivanja migranata iz Vučjaka u kasarne Ušivak u Hadžićima i Blažuj, Općina Ilidža.  

On je kazao da je kasarnu u Blažuju već napustilo 50 migranata. 

"Kada su došli u Blažuj, bilo ih je 330 migranata. Jutros ih je 280", kazao je Katica. 

Iznesen je i podatak da je sarajevska policija tri-četiri puta prisutnija na Ilidži i Hadžićima nego inače. Također, sarajevski policajci neće koristiti godišnji odmor u narednih mjesec kako bi očuvali sigurnosnu situaciju, pogotovo s obzirom na veliki broj događaja koji će povodom praznika biti upriličeni u narednom periodu.  

Garibija je nabrojao brojne probleme: od nedostatka ljudskih resursa u policiji i domovima zdravlja, problema rasvjete oko kampa u Blažuju, činjenici da u ovome kampu još nema vode...

Kazao je da je posebna briga, osim sigurnosnog apsekta, bilo zdravstvo, da ne dođe do širenja epidemije, jer je šuga ustanovljena kod više od 130 osoba koje borave u novom kampu.  

"Već je uspostavljena improvizovana ambulanta. Rade se pregledi i svi koji su u kampu, danas, eventualno sutra, završit će sa pregledima, što znači da ćemo krenuti i sa tretiranjem ovih ljudi", kazao je Garibija, koji je konstatirao da je "pred nama je 20-ak teških dana. 

Ejubović je kazao je da se općina na čijem je čelu susreće s brojnim problemima. 

"Svaki drugi stanovnik u Mjesnoj zajednici Donji Hadžići sada je migrant. Pojavljuju se sukobi različitih vrsta.  Krivična djela su podnošljiva, jer nisu ugroženi životi, ali dešavaju se krađe", kazao je Ejubović.

Dodao je  da je otežan prijevoz, posebno za brojne studente i školarce koji studiraju i pohađaju škole u Sarajevu.

Govornici su izrazili ogorčenje odnosom viših nivoa vlasti, koji, kako su rekli, ne upravlja krizom na pravi način.

Prema Ejubovićevim riječima, trebalo bi napraviti više kampova, sa manje migranata i onda ne bi bile opterećene samo općine Ilidža i Hadžići.

Garibija  je iznio podatak da susjedna Srbija ima 16 migrantskih kampova i duplo manje stanovnika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije