Iz Han Pijeska poručuju: Ni pedalj Srpske neće biti upisan u vlasništvo BiH

Radiosarajevo.ba
Iz Han Pijeska poručuju: Ni pedalj Srpske neće biti upisan u vlasništvo BiH
U Han Pijesku nemaju dileme o spornoj odluci Ustavnog suda BiH. Više od 11 hiljada metara kvadratnih ne može biti uknjiženo na BiH, poručuju iz ove općine.

"Oružane snage BiH mogu da koriste zemljište, ali jedini vlasnik je Republika Srpska", kažu lokalne vlasti, te ističu da "ni pedalj zemljišta Srpske neće biti upisan u vlasništvo BiH."

Na teritoriji Han Pijeska Oružane snage BiH raspolažu vojnim kompleksom Crna Rijeka, koji je u ratu bio sjedište Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. 

"Nije problem ni to da koriste, samo je problem da neko uknjiži na bilo koga zemljište koje pripada Han Pijesku i Republici Srpskoj", kaže Vlado Ostojić, načelnik općine Han Pijesak, piše RTRS.

Lokalitet Veliki Žep navode iz općine je važan "komunikacijski centar", a na tom lokalitetu je poginuo sugrađanin Miroslav Mitrović, te kako navode, to je bolna tema u Han Pijesku, i upravo zbog toga, borci ovog kraja "protive se knjiženju Velikog Žepa na BiH".

"Ako je to uslov za neki MAP i NATO snage, tih 11 duluma, to ne treba dati. Narod treba da kaže da li će u NATO, naglašava Dragan Kosorić", predsjedniik Predsjedništva Boračke organizacije Han Pijesak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije