Ivo Komšić o doživotnoj presudi Radovanu Karadžiću

F.Z., N.Ka.
Ivo Komšić o doživotnoj presudi Radovanu Karadžiću
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ivo Komšić

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić poručio je danas, nakon presude Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da je vjerovao da će trijumfirati međunarodna pravda.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

"Smatrali smo da je naša obaveza da organizujemo ovo javno praćenje izricanja drugostepene presude i moram da kažem da smo vjerovali da će drugostepena presuda biti pravičnija od prvostepene. Nismo sumnjali u to. Vjerovali smo u to da će trijumfirati međunarodna pravda, međunarodno javno pravo. I ovo je trijumf međunarodnog prava", rekao je Komšić u sarajevskoj Vijećnici, gdje je organizovano javno praćenje izricanja presude.

Smatra da drugostepena presuda nije proširila optužbu prema Karadžiću nego je samo ocijenila da prvostepena presuda nije bila pravična, u skladu sa dokazima koji su izneseni protiv njega u prvostepenom postupku.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije