Ivo Komšić: Do kraja mog mandata Trebevička žičara će biti u funkciji

Radiosarajevo.ba
Ivo Komšić: Do kraja mog mandata Trebevička žičara će biti u funkciji

Gradsko vijeće Grada Sarajeva koje se u srijedu, nakon 18 godina obnove, okupilo u Vijećnici na redovnoj sjednici, razmatra Izvještaj o aktivnostima na projektu ''Revitalizacija Trebevićke žičare''. 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić novinarima je kazao da je od početka svog mandata snažno pristupio realizaciji projekata vezanih za trebevićku žičaru

Naglasio je da će do kraja njegovog mandata žičara biti u funkciji. 

"Uradili smo mnogo, ali desilo se ono čega smo se bojali, što smo govorili i donatoru iz Švicarske. Oprema koju smo dobili ne može biti upotrijebljena na Trebeviću", podsjetio je Komšić, te dodao da su to potvrdile i evropske firme koje posluju u tom sektoru. 

Inicijator donacije žičare Edmond Oferman iz Švicarske nije odustao od donacije i osigurao je 3.800.000 švicarskih franaka, a Komšić kaže da su ta sredstava dovoljna za upravljačku stanicu i elektroniku, a da će za ostatak trebati tražiti donatore. 

Istaknuo je da će jedan dio sredstava osigurati Grad, a da će sredstva biti tražena i od Evropske komisije. 

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Aljoša Čampara je istaknuo da je Gradska uprava i administracija uradila sve što je bilo u njihovim nadležnostima te da se sada čeka šta će donatori učiniti dalje. 

"Bio sam optimist da ćemo prvi stub postaviti u maju 2015. godine, ali onda se pojavila ta greška koja je usporila čitav proces", rekao je Čampara. 

Od kompletne donirane opreme iskoristivo je oko deset posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije