Ivo Josipović: Europa nije kompletna bez BiH, Srbije, Makedonije, ali i Turske

Anadolija
Ivo Josipović: Europa nije kompletna bez BiH, Srbije, Makedonije, ali i Turske
Europsku uniju bi trebalo proširiti od Londona do turskih granica na istoku, kazao je u subotu bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović na sedmom po redu Uludag ekonomskom samitu u turskoj Bursi.

Govereći na sesiji pod nazivom "Budućnost Europe", Josipović je istakao:

"Europa nije potpuna bez Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i svih drugih zemalja, uključujući i Tursku".

Naglasio je da se Eiropska unija mora zapitati: "Da li želimo da se povećamo ili da pravimo prepreke na našim granicama?"

Dodao je da bivšim jugoslovenskim republikama BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, također, treba biti dozvoljeno da se pridruže EU.

"Ljudi obično zabravljaju da se pod Europskom unijom ne misli prvenstveno na ekonomski projekat, to je mirovni projekat s ekonomskim alatima", naglasio je Josipović.

On je Tursku nazvao velikim brodom, a Hrvatsku malim.

"Turska zaista ima veliku ulogu sa s njenom ekonomijom, vojskom, naukom, obrazovanjem, zdravljem. Zbog toga bi bilo teže da Turska prilagodi svoje društvo nekim zahtjevima EU, nego manje zemlje poput Hrvatske", kazao je Josipović, te dodao:

"Drugo, Hrvatska, kao mala zemlja je stvarno koncentrisana na sopstvene probleme, ali Turska ima globalne ambicije i to je nešto što također utječe na pregovore."

Dvodnevni samit, koji organizuju časopisi "Capital" i "Ekonomist", okupio je oko 1.200 privrednika iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije