Josipović: Ambasadoru nije bilo mjesto u BL, to je rehabilitiranje agresorske politike

Radiosarajevo.ba
Josipović: Ambasadoru nije bilo mjesto u BL, to je rehabilitiranje agresorske politike
Foto: RSA / Bivši predsjednik Hrvatske i univerzitetski profesor prava Ivo Josipović

Bivši predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, komentirajući dešavanja u vezi s obilježavanjem neustavnog dana RS-a, te prisustvo hrvatskog ambasadora Ivana del Vechija u Banjoj Luci, zajedno sa Draganom Čovićem i njegovim saradnicima, da „nazočnost jednoj manifestaciji koju je Ustavni sud jedne države proglasio neustavnom i koja nosi takvu  strašnu konotaciju iz ratnih vremena,  jeste pogrešan potez i nije se smio dogoditi“.

Piše: Faruk Vele

Mislim da veleposlanik RH nije trebao tamo biti. Ne bih se htio miješati u unutarnje stvari BiH pa govoriti Čoviću što bi trebao ili ne napraviti, to je njegova stvar, ja u tom pravcu ne bih išao. Ne vjerujem da bi veleposlanik otišao na proslavu bez da se konzultira u Ministarstvu vanjskih poslova, naprosto to ne bih mogao zamisliti. Mislim da sve legalno izabrane vlasti u BiH jesu partneri Republici Hrvatskoj, ne samo na državnoj razini, nego i na etnitetskim. To ne znači da se može nazočiti onim događajima koji su direktno zapravo negacija BiH kao države i koje idu kontra mirotvornih nastojanja koja su bila poslije rata i danas i rehabilitiraju agresorsku politiku“, kazao je Josipović.

Osvrćući se na činjenicu da su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova negiralo da je upoznato s odlaskom ambasadora RH u Banju Luku, što je stav i Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Josipović je dodao da je „najlakše optužiti veleposlanika“.

„Međutim, ono što iskreno sumnjam da je otišao, a da u Ministarstvo ne bi znalo. Ne bih izvlačio teške zaključke da Zagreb time poručuje da ne želi BiH i nešto drugo. Ako je bilo takve odluke, mislim da je ona bila više u kontekstu podrške Čoviću i politici HDZ u BiH, nego što bi to samo po sebi imalo neku nemjeru. Ne mislim da je iza toga dugoročna politika prema BiH. Veleposlaniku tamo nije bilo mjesto“, zaključio je Josipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije