Ivanić: Dodik, očito, ne želi jedinicu Oružanih snaga na dan RS-a

Amil Dučić
Ivanić: Dodik, očito, ne želi jedinicu Oružanih snaga na dan RS-a
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o mogućem postrojavanju jedinice Oružanih snaga BiH za dan RS-a te je iznio prognoze za 2018. godinu.

"Ja još nikakvu odluku nisam donio. To će naravno zavisiti od stava organizatora. Ako organizator bude smatrao, što je do sada rekao, da to ne treba, naravno da neću. Onda je odgovornost na njima što se pripadnici Trećeg puka Republika Srpska neće pojaviti. Ja čekam da vidim šta će biti njihov stav", rekao je Ivanić.

Radiosarajevo.ba: Vi ste izjavili da su na Vas pritisak vršili iz međunarodne zajednice. Dakle uprkos tom pritisku biste ipak pristali na postrojavanje jedinice OS-a?

“Republika Srpska je donijela zakon o 9. Januaru koji niko nije osporio, nije predmet osporavanja na Ustavnom sudu. Što se mene tiče time su ispunjeni svi zakonski uslovi da se može angažirati Treći Republika Srpska puk, ali ako domaćin to ne želi, onda nemam namjeru da se namećem. Domaćin skupa je predsjednik Milorad Dodik. Prema onome što je do sada tvrdio meni je jasno da on to ne želi.

Radiosarajevo.ba: Očekujete li ponovo žestoke reakcije iz FBiH na obilježavanje dana RS-a?

"Ne očekujem. Ja zaista ne vidim razloga ni šta se prošle godine s tim htjelo. Oni moraju razumjeti da mi o prošlosti razmišljamo različito. Da svako ima pravo na svoje objašnjenje onoga što se događalo. Niti ja mogu nekoga u FBiH natjerati da ima moje objašnjenje historije, niti bilo ko iz FBiH može mene natjerati da prihvatim ta objašnjenja. Što se mene tiče upotreba Puka rendžera koje nastavljaju tradiciju Armije BiH je stvar o kojoj treba da odlučuje gospodin Bakir Izetbegović. Meni to ni najmanje ne smeta. Gdje god on bude mislio da treba da vodi svoju jedinicu neka to uradi. Jednako tako očekujem da se onda prihvati kada sam ja u pitanju i Treći Republika Srpska puk.

izetbegovic_covic_ivanic_predsjednistvo_bih_sjednica_rsa.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba: Šta trenutno koči napredak BiH?

"Negativna politička atmosfera koja se razvila nepotrebno, a koja već dvije godine opterećuje. Stalni sukobi, međusobna podmetanja, pokušaj da se vlastita volja nametne nekome drugom, neiskrenost, nepovjerenje. Za mene je sve to počelo od popisa stanovništva. Pokazalo se to na kraju i politički glupim potezom tako što se na silu odnijela odluka da 200.000 ljudi, koji ne žive u BiH budu upisani kao da žive u BiH. Već se tada vidjelo da postoji neiskrenost. U ovom mandatu to je bilo prvi put da su se dva udružila protiv jednog. To je za mene bila linija koja se nije smjela preći.

Nakon toga je sve u radu političkih institucija krenulo loše, a nastavilo se sada jednim ogromnim političkim sukobom koji postoji između Bošnjaka i Hrvata, ne samo zbog Mostara, već i u vezi s organizacijom cijele FBiH. Ovakav negativan ambijent mogao bi trajati i duže od izbora".

Radiosarajevo.ba: Može li i treba li RS izaći iz Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, kako to Dodik najavljuje?

"Svako može tu da ima svoje političke stavove. MAP je odobren BiH, uslovno, knjiženjem imovine. To je odluka koja je donesena kada je bio SNSD na vlasti i naravno da RS ne može izaći iz MAP-a. Može iznijeti svoj stav i rekla je svoj stav. Zahtjev koji je potpisao gospodin Radmanović u Briselu on se ne može povući i ja mislim da je to samo i isključivo politička igra. Znam da gospodin Dodik pokušava da sa sebe skine odgovornost za MAP, a u suštini su on i njegovi ljudi ubrzali tu priču".

Radiosarajevo.ba: Šta je sa Upitnikom EU i kakvu prognozu uopće imati u 2018.?

"Nisam se nikada bavio prognozama kada će BiH dobiti status kandidta. Govorio sam hajde da mi završimo obaveze, da napravimo pozitivan ambijent i onda status neće biti problem. Ne znam kada će biti završen Upitnik. Barem je nama u Predsjedništvu rečeno da je ostao mali broj pitanja koja treba usaglasiti. Ali vrlo često zna biti problem upravo u sitnicima. Mislim da je sve ovo jako dugo trajalo, nepotrebno. Kako očekivati status kandidata u jednoj zemlji u kojoj se ne može dogovoriti izborni zakon pa ni izbori u jednom gradu s velikom opasnošću da se to desi i u cijeloj BiH. Želim da kažem da u političkom djelovanju ja nisam stvarao nikada problem. Nijedan problem s kojim je BiH bila suočena nisam ja kreirao. Jas sam samo morao odgovarati na tuđe gluposti i pogrešne političke poteze".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije