Ivanić: Rusija je zainteresirana da pomogne BiH

F. Z.
Ivanić: Rusija je zainteresirana da pomogne BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sergej Lavrov sa članovima Predsjedništva BiH

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov stigao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini. Lavrov je prvo jutros posjetio prijestolnicu Bosne i Hercegovine, a u sklopu posjete našoj zemlji ići će i u Banja Luku.

Članovi Predsjedništva BiH dočekali Sergeja Lavrova

Nakon posjete Predsjedništvu Bosne i Hercegovine član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održao je konferenciju za medije.

"Rusija je zainteresirana da pomogne BiH. Sastanak je potvrdio nešto što sam ja znao još kada sam sarađivao s gospodinom Lavrovom kao ministar Vanjskih poslova BiH. On je izuzetno dobro upućen u ono što se dešava u BiH. Njegov stav je jasan, a to je za provođenje Daytonskog sporazuma, ali i protiv demonizacije Republike Srpske. To je bila jasna poruka danas. Oni će pomoći gdje god mi želimo da pomognu, ali se neće mješati u unutrašnje odnose. Otvoreni su i za ekonomsku saradnju. Rekli su da ako BiH ima interes da su spremni da se uključe u izgradnju turskog toga gasovoda. Ponudili su pomoć kada god privrednici pokažu interes za tržište Rusije. U pitanju je veliki potencijal i veliko tržište, posebno nakon uvođenja sankcija", rekao je Ivanić.

Član Predsjdništva BiH je govorio i o poklonu koji je dobio od Sergeja Lavrova.

"Lavrov i ja se dugo znamo. Na dan kada je trebao doći meni je bio 60. rođendan. Dobio sam poklon od njega uz poruku 'život se nastavlja i nakon šezdesete godine' i rekao je da mi sam on može to potvrditi", rekao je Ivanić.

O tome da je Lavrov došao da pomogne kampanju Milorada Dodika.

"Gospodin Lavrov je bio danas sa mnom. Imali smo i ovaj nepredviđeni događaj s poklonom. Njemu je domaćin ministar vanjskih poslova BiH. Mislim da je jako dobro što ide u Banja Luku i da bi bilo dobro da što više stranih zvaničnika ide u Banja Luku, ali i u Mostar. Mislim da nije cilj da se podrži bilo čija kampanja. Onaj ko to želi da iskoristi više govori o njemu. Poruke koje je poslao su jasne, a to su cjelovitost BiH, ali i protivljenje demonizaciji Republike Srpske. Mislim da je to korektno i ne vidim ko bi mogao imati nešto protiv toga", istaknuo je Ivanić.

SIPA oduzela dokumentaciju Oružanih snaga.

"Nemam komunikaciju sa Tužilaštvom. Koliko se ja sjećam, nema ugovora iz mog perioda o prodaji oružja. To je vjerovatno iz ranijeg perioda. Za vrijeme mandata ovog Predsjedništva uveden je plan o jasnim procedurama o municiji i da se viškovi prodaju, a ne da se uništavaju", rekao je Ivanić.

Jedno od pitanje je bilo i stavljanja političara iz RS-a na američku crnu listu.

"O tome nije bilo govora", kratko je rekao Ivanić.

Novinare je zanoimalo da li je otvorena tema regionalnih odnosa.

"Naravno da je bilo riječi i o regionalnim prilikama. Rusija je ponudila da se tokom posjete održi sastanak četiri strane. Turske, Rusije, BiH i Srbije. Izetbegović nije bio za to i zbog toga sastanka nije bilo", rekao je Ivanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije