Ivanić: Narednih nedjelja vidjet ćemo mnogo problema u odnosima Bošnjaka i Hrvata

Srna
Ivanić: Narednih nedjelja vidjet ćemo mnogo problema u odnosima Bošnjaka i Hrvata
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na sjednici u utorak predložio članovima Predsjedništva da se obavežu da ubuduće neće raditi vaninstitucionalno, ali taj prijedlog nije dobio većinu, tako da o njemu nije razgovarano.

"Meni to ne smeta, to samo znači da vaninstitucionalno djelovanje, ako već niko nije htio da se opredijeli, mogu koristiti i drugi. Dobro je da to znamo", rekao je Ivanić novinarima na Palama.

On je konstatovao da su u ovom konkretnom slučaju odluke donesene tako da Republika Srpska i srpski narod nisu ni najmanje oštećeni.

"Naprotiv, sebe smatram i nekom vrstom političkog pobjednika u ovoj igri i zato nisam na tome ni previše insistirao, a mislim da ćemo narednih nedjelja imati priliku da vidimo jako mnogo problema u odnosima Bošnjaka i Hrvata", naveo je Ivanić.

Komentarišući poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika SDS-u da zajedno sa SNSD-om glasaju za smjenu Savjeta ministara BiH, zbog tvrdnji predstavnika SDS-a da je nedavna telefonska sjednica Savjeta ministara BiH bila nelegalna, Ivanić je ocijenio da se situacija u vezi sa akcizama i cijelim programom reformi previše koristi za politička prepucavanja.

"Nisam ni predlagao da se Savjet ministara mijenja, to oni treba da vide. Bilo bi pametno da jedni i drugi sjednu i nađu rješenje", smatra Ivanić.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH i regionu, predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da je evidentno da postoje tenzije u regionu i da odnosni nisu baš najbolji.

"Postoje tenzije između Zagreba i Beograda, Zagreba i Sarajeva, Sarajeva i Beograda, a čim postoje tenzije unutrašnje prilike u BiH nisu dobre", rekao je Ivanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije