Ivanić: Najveći problem nedostatak saradnje i komunikacije s institucijama RS-a

Radiosarajevo.ba
Ivanić: Najveći problem nedostatak saradnje i komunikacije s institucijama RS-a
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da mu mnogo teže od sukoba unutar Predsjedništva BiH pada nedostatak saradnje i komunikacije s institucijama Republike Srpske.

"Kompromis i saradnja u Predsjedništvu BiH nestali su prilikom objavljivanja rezultata popisa kada su Srbi u Agenciji za statistiku preglasani", podsjeća Ivanić i dodaje da se situacija nepovratno pogoršala pokušajem Bakira Izetbegovića da ukine Dan Republike Srpske a zatim njegovim vaninstitucionalnim djelovanjem po pitanju revizije tužbe protiv Srbije.

"Sada te odnose opterećuje i sukob SDA i HDZ", kaže Ivanić. Međutim, za njega je najveći problem nedostatak saradnje i komunikacije s institucijama Republike Srpske, mada je on, kako tvrdi, učinio sve da saradnje bude, piše BN.

"Išao sam kod predsjednika Republike Srpske, kreirao zajedničke stavove po važnim pitanjima za Srpsku ali druga strana je to uvijek, iz samo njima znanih razloga, dočekivala kao nešto što je neprihvatljivo. Čini mi se da oni namjerno izazivaju sukobe jer jedino tako mogu i znaju da funkcioniraju. Kada ne mogu kreirati sukob s Bošnjacima ili Hrvatima, a više se ne smiju sukobljavati sa strancima, oni prave sukobe unutar srpskog naroda", tvrdi Ivanić.

On dodaje da je potreba za kreiranjem sukoba dovela do toga da na ovogodišnjem obilježavanju dana Republike Srpske nije bilo pripadnika Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

"Za to su direktno odgovorni Organizacioni odbor manifestacije i predsjednik Republike Srpske. Mislim da se to nije smjelo desiti jer taj puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske", kaže Ivanić i ističe da je u pitanju samo sujeta.

"Šta mislite da li bi Treći Republika Srpska puk učestvovao na paradi da se raport predaje Nebojši Radmanoviću ili kojim slučajem Željki Cvijanović? Možete li da zamislite kako bi s oduševljenjem taj puk, koji danas negiraju i omalovažavaju, bio dočekan u Banjoj Luci da se raport predaje Miloradu Dodiku? Ovdje su u pitanju samo lične sujete i ništa više", smatra Ivanić.

Ivanić navodi da je to početak sukoba na relaciji SNSD i ostali 

"Tek smo ušli u izbornu godinu a oktobarske izbore neki doživljavaju kao borbu na život i smrt. Ja na to ne gledam tako", tvrdi Ivanić i dodaje da će o njegovoj eventualnoj kandidaturi na predstojećim izborima odlučiti najvjerovatnije tokom narednog mjeseca lideri stranaka okupljeni u Savez za promjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije