Ivanić nakon odluke Haaga: Ovo smatram ličnim uspjehom!

Radiosarajevo.ba
Ivanić nakon odluke Haaga: Ovo smatram ličnim uspjehom!
Nakon što je Međunarodni suda pravde u Haagu saopćio kako je zahtjev BiH za reviziju presude po tužbi Srbije odbijen, javnosti su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Na samom početku press konferencije Ivanić je kazao kako je obrazloženje Međunarodnog suda pravde u Haagu jasno, te kako je to u skladu sa njegovim očekivanjima iz prethodnog perioda.

"Upozoravao sam na ovo, a jedan dio ljudi u BiH nije htio da čuje za ovo. Sve ovo bila je složena politička bitka kojom sam se dugo bavio i dokazao da kada se pripremite, kada imate dobre argumente koje dobro posložite stvari se odvijaju u vašu korist", istakao je Ivanić.

Dodao je i kako sve ovo pokazuje kako se se politički ciljevi u Bosni i Hercegovini mogu ostvariti na jedan drugi način.

"Ako smijem biti ličan ovo smatram ličnim uspjehom u svojoj političkoj karijeri, te smatram da je ovo prava pobjeda Dejtonske Bosne i Hercegovina. Nisam zloupotrebljavao žrtve u ovom slučaju i o tome nikada nisam govorio, jer žrtava ima na svim stranama i ja ih sve poštujem", poručio je Ivanić na konferenciji za medije ovim povodom.

Ivanić je istakao i da je ovo vrhunski dokaz koji potvrđuje da niko više nikada neće moći odlučivati u ime institucija Bosne i Hercegovine, kao i to da će se odluke unutar BiH moći donositi samo odlukama sva tri naroda.

Ipak, kazao je kako je zahtjev za reviziju otvorio krupna pitanja koja zahtijevaju odgovore.

"Cijeli slučaj je išao van institucija. Morat ćemo se baviti u narednom periodu tim da niko nema pravo da koristi ime BiH od strane samo jednog naroda", dodao je Ivanić.

U svom zaključku kazao je da će se u narednom periodu morati dati odgovor na paralelne strukture u BiH, zbog cijele situacije koja je nastupila nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude, "jer niko nema pravo da privatizuje BiH".

Javnosti se kratko obratio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je zajedno sa Ivanićem činio jedan od političkih blokova u ovom slučaju.

"Očekujemo da se sve odluke vrate u institucije i da se važna odlučivanja nikada ne donose van institucija", poručio je Crnadak, koji je također istakao odbijanje revizije kao pobjedu Dejtonske BiH.

Podsjećamo, BiH je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije predala 23. februara, nakon čega je uslijedila pismena korespondencija članova Predsjedništva BiH i Međunarodnog suda u Haagu.

Kroz svoja pisma sud je tražio da se članovi najvišeg državnog organa očituju o legitimitetu Sakiba Softića, kao agenta u ovom slučaju, a nakon odgovora članova Predsjedništva donesena je odluka da se zahtjev odbija jer o ovome "nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime države".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije