Istraga tvitova Rajka Vasića: Tužilaštvo zatražilo međunarodnu pravnu pomoć

L. R.
Istraga tvitova Rajka Vasića: Tužilaštvo zatražilo međunarodnu pravnu pomoć
Foto: SNSD / Rajko Vasić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i dalje radi na istrazi tvitova Rajka Vasića, a zatražili su i međunarodnu pravnu pomoć, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Rajko Vasić, jedan od ideologa Dodikovog SNSD-a, na svom je Twitteru uoči 11. jula, dana kada se sjećamo genocida u Srebrenici, objavio skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku", napisao je Vasić.

Rajko Vasić reagirao na objavu da Tužilaštvo istražuje njegove tvitove
Skandalozno: Rajko Vasić na Twitteru zaprijetio novim genocidom
Emir Suljagić poručio Rajku Vasiću: Čekamo te
Tužilaštvo BiH ispitat će Twitter postove Rajka Vasića

Vasić je nakon toga napisao još nekoliko poruka u kojima negira genocid i zločine. "Genocid je haško-sarajevska laž u kome uvijek stradaju bosanski muslimani", napisao je Vasić.

Nakon ove objave i nakon što je naš portal objavio da njegove poruke istražuje Tužilaštvo, Vasić je napisao i ovo: "Ako Tužilaštvo i Sud BiH otvore presedan i počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a mi to budemo mirno posmatrali - možemo slobodno da pakujemo stvari."

Kako se nakon ovoga Tužilaštvo više nije oglašavalo, kontaktirali smo ih s pitanjima:
- U kojoj je fazi istraga, te
- Da li je Tužilaštvo izdalo Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nalog za saslušanje Rajka Vasića?

Ovo je njihov odgovor:

"Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istražne radnje, radi utvrđivanja određenih činjenica i putem međunarodne pravne pomoći."

Kako je istaknuto u reakcijama na Vasićeve tvitove, "izjava ideologa SNSD-a je krivično djelo izazivanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i netrepeljivosti, jasno definirano krivičnim zakonima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije