Isporuka plina za BiH: Energoinvest odgovorio na optužbe BH Gasa

1
Radiosarajevo.ba
Isporuka plina za BiH: Energoinvest odgovorio na optužbe BH Gasa

„Prelazak na nabavku gasa gasovodom Turski tok ekonomski je opravdan i logičan čin“, kazala je to na današnjoj press konferenciji direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Ona je navela da Energoinvest od 1. aprila 2021., kao jedini ovlašteni i registrovani uvoznik gasa u FBiH, vrši uvoz gasa od istog dobavljača Gazprom Exporta iz Rusije, ali umjesto kao ranije gasovodom kroz Ukrajinu i Mađarsku, sada novim gasovodom kroz Tursku i Bugarsku.

„Navedeni prelazak je učinjen na zahtjev Gazproma koji za BiH nije pružio alternativu dobave drugim pravcem, te je u decembru 2020. obostrano potpisan Аnех osnovnom ugovoru o snabdijevanju gasom koji datira još iz 1997.“, navela je Hadžialjević.

Istakla je da je ukupna cijena gasa u Zvorniku putem novog pravca nabavke niža za približno 25 posto nego za isti taj gas koji bi se dobavljao kroz Ukrajinu i Mađarsku.

Hadžialjević je dodala da je Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede u FBiH iz 2007. za poslove snabdijevanja FBiH registrovan i ovlašten Energoinvest, dok je BH Gas zadužen za transport gasa unutar FBiH do potrošača i održavanje mreže, te mu je izričito zabranjena kupovina ili prodaja gasa.

energoinvest1.jpg - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: energoinvest1.jpg

Nakon toga kompanija BH Gas, iako potpuno nenadležna za nabavku gasa, čini direktnu materijalnu štetu na način da za april 2021. avansno plaća usluge transporta mađarskom transporteru u iznosu milion dolara i srbijanskom transporteru još 600.000 dolara i pored saznanja da se transport tom rutom neće desiti i striktnog pismenog upozorenja Energoinvesta da to ne smiju uraditi. Energoinvest je potom podnio dopunu krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu za nanošenje direktne materijalne štete od 1,6 miliona dolara“, naglasila je Hadžialjević.

energoinvest.jpg - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: energoinvest.jpg

Pojasnila je da je nakon svih tih dešavanja Vlada FBiH donijela zaključak o obavezi učesnika u poslu, da se u cijelosti pridržavaju podjele poslova i nadležnosti koje im po Uredbi pripadaju, te drugi zaključak o podnošenju relevantnih materijala Federalnom tužilaštvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije