Isplata 125,1 milion dolara ruskog klirinškog duga do 5. septembra

Radiosarajevo.ba
Isplata 125,1 milion dolara ruskog klirinškog duga do 5. septembra
Pixabay / Ilustracija
Isplata 125,1 milion dolara ruskog klirinškog duga nadležnim institucijama BiH treba biti obavljena najkasnije do 5. septembra, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Isplata je odobrena 20. jula, a prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo za vanjske poslove BiH uputilo Ministarstvu za vanjske poslove Rusije, izražena je zahvalnost Rusiji na završenim procedurama u pripremi za isplatu duga.

Igor Crnadak, ministar za vanjske poslove BiH, je potvrdio Nezavisnim novinama da je razmjenom nota između BiH i Rusije dogovoreno da od 20. jula počinje teći propisani rok za isplatu. 

Ocijenio je da je izvršavanje sporazuma značajan uspjeh Vijeća ministara BiH jer se, kako je rekao, radi o rješavanju duga koji postoji već dugi niz godina. 

Podsjećamo, Vjekoslav Bevanda, ministar za finansije i trezor BiH, i Sergej Storčak, zamjenik ministar za finansije Ruske Federacije, potpisali su u martu u Moskvi Sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR prema BiH. 

Prema potpisanom sporazumu, sredstva će biti raspoređena tako što će FBiH dobiti 58 posto ili 72.591.543 dolara, RS 29 posto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 posto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri posto ili 3.754.735 dolara. 

Novac iz Rusije uglavnom je ukalkuliran u budžete za ovu godinu i dobrim dijelom već potrošen. Recimo, vlasti RS-a još ranije su rekle da će njime biti isplaćeni podsticaji poljoprivrednicima, dok su zajedničke institucije BiH sredstva od klirinškog duga planirale za kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH. 

Prema budžetu institucija BiH za ovu godinu, objekte će kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu s odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Vijeće ministara BiH. Inače, BiH je ostala jedina zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen tzv. klirinški dug. 

Obaveze prema ostalim zemljama bivše Jugoslavije izmirene su od 2011. do 2016. godine i isključivo su vraćene u robi.

Raspodjela novca: FBiH: 72.591.543 dolara, RS: 36.295.771 dolar, Institucije BiH 12.515.783 dolara, Brčko distrikt 3.754.735 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije