Turska delegacija: Erdogan želi da gradnja ceste Sarajevo - Beograd počne što prije

E. H.
Turska delegacija: Erdogan želi da gradnja ceste Sarajevo - Beograd počne što prije
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sastao se u Sarajevu s delegacijom Republike Turske povodom velikog projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, koji je najavljen prethodnih dana.

"Više sam puta istaknuo da smo definirali dvije rute dva pravca i kroz brojne sastanke pokazali da Turska s velikom dinamikom želi da što prije krene u izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd. Cilj današnjeg sastanka je bilo da turska delegacija prikupi sve najsitnije detalje potrebne za izradu fisibilty studije, ali i za sve ostale dijelove projekta", istaknuo je na press konferenciji nakon sastanka ministar Jusko.

On je dodao kako će narednih dana biti napravljen još niz pregovora sa predstavnicima Turske, ali i kako će turska i bosanska delegacija narednih dana boraviti na terenu kako bi razmatrali sve detalje dogovora.

"Mi smo pokazali prezentacije iz Republike Srpske i Federacije BiH, narednih dana ćemo izaći na teren sa članovima delegacije Turske, a u međuvremenu će sve dostupne informacije iz oba entiteta o trasama autoputa biti sakupljene u jedan dokument kako bi stručne ekipe iz Turske mogle procijeniti koji će model finansiranja biti za oba pravca", zaključio je Jusko.

Nakon toga javnosti se obratio Haldun Koc, ambasador Turske u BiH, koji je istaknuo da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naredio da se što hitnije pristupi realiziranju ovog projekta.

"Ministar je na najljepši način sažeo hronologiju ovog projekta. Nakon prošlosedmičnog sastanka na visokom nivou u Istanbulu predsjednik Republike Turske je odmah sazvao sve relevantne institucije i njihove najodgovornije predstavnike. Od njih je zatražio da započnu što prije s radom, kako bi se ovaj projekt što prije realizirao. Kao rezultat ove snažno izražene političke volje dvije delegacije stručnjaka su upućene u Srbiju i BiH. Današnji sastanak je bio jedna izuzetna prilika da se s izvora prikupe sve relevantne informacije", istaknuo je ambasador Koc.

Podsjećamo, cijela priča u vezi s projektom izgradnje autopouta Sarajevo - Beograd, koji bi finansirala Republika Turska, krenula je u januaru prošle godine prilikom sastanka vlada Bosne i Hercegovine i Srbije u Beogradu. Tada je, na zajedničkom sastanku koji su predvodili tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ova tema prvi put aktualizirana, te je postala jedna od najvažnijih tema u bh. javnosti u 2017. godini.

Tokom godine iz Republike Turske su stigle poruke da je potrebno usaglasiti trasu autoputa, nakon čega će oni finansirati projekt, a cijela trakavica bila je zaustavljena zbog nemogućnosti dogovora bh. čelnika o trasi autoputa. Naime, Parlament Federacije BiH se zalagao za trasu koja bi išla preko Tuzle i Bijeljine do teritorije Srbije, dok je Narodna skupština RS-a forsirala izgradnju trase preko Zvornika, kako bi se uvezali gradovi nerazvijenijeg dijela istočne Bosne.

Na kraju, u januaru 2018. godine održan je sastanak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana, na kojem je dogovoreno da će Turska finansirati izgradnju obje trase, čime je konačno otklonjena blokada i otvorena mogućnost novih pregovora o ovom važnom, infrastrukturnom projektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije