Islamska zajednica zatražila reakcije nadležnih nakon defilea Ravnogorskog pokreta

Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica zatražila reakcije nadležnih nakon defilea Ravnogorskog pokreta
Foto: Screenshot / Ravnogorski pokret uz gusle i pucnje iz topa obilježio Badnje veče u Višegradu

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u ovom gradu obilježili Badnju večer defileom kroz grad. Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike, prenosi Preporod.info.

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad, Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze sa pravoslavnim praznicima, ali imaju sa ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH.

„Mi smo kao Medžlis  IZ  sinoć odreagovali i pozvali sve nadležne da se preispita odgovornost onih koji su to organizovali i onih koji su to dozvolili“, ističe Bilal Memišević.

Badnje veče u Srebrenici također ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

Kolona vozila prošla je i jučer pored mezarja u Potočarima u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije