Islamska zajednica u BiH najoštrije osudila pokolj u Gazi

Anadolija
Islamska zajednica u BiH najoštrije osudila pokolj u Gazi
Foto: Anadolija / Demonstracije u Gazi - Veliki marš za povratak
Islamska zajednica u BiH najoštrije osuđuje jučerašnji brutalni pokolj demonstranata u Gazi.

"Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih demonstranata koristi prekomjerna sila kakvoj smo svjedočili jučer i da se sve to dešava bez ikakve reakcije međunarodne zajednice. Stanovnicima Gaze koji se nalaze u velikom koncentracionom logoru sada se pokušava uskratiti pravo da mirnim putem protestuju protiv položaja u kojem se nalaze", istakli su iz Islamske zajednice u BiH. 

Naglasili su da su neprihvatljivi i nasilni pokušaji da se Palestincima uskrati pravo da mirnim putem traže povratak na svoja stoljetna ognjišta s kojih su protjerani

"Najmanje što svi možemo uraditi jeste da dignemo svoj glas protiv toga da sila postane jedini argument onih koji ne poštuju bilo kakve međunarodne ili etičke norme", saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

U znak solidarnosti s palestinskim narodom, a prema instrukcijama reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića u džamijama IZ u BiH će se u petak nakon džuma-namaza klanjati dženaza u odsutnosti za žrtve pokolja u Gazi.

Izraelske snage su usmrtile najmanje 59 Palestinaca tokom jučerašnjih protesta na granici Gaze.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je od posljedica dimnih bombi i suzavca u Gazi sinoć preminula i osmomjesečna beba Leyla Envar Gandur.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 59 Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije