Ishod sastanka SDA-SNSD: Predsjedavajući VM treba biti Srbin, svima po tri ministarstva

Radiosarajevo.ba
Ishod sastanka SDA-SNSD: Predsjedavajući VM treba biti Srbin, svima po tri ministarstva
Foto: N1 / Staša Košarac ponovio od ranije poznate stavove SNSD-a

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije održale su sastanak u Parlamentaroj skupštini Bosne i Hercegovine na kojem bi trebale razgovarati o uspostavi vlasti na državnom nivou, piše N1.

U delegaciji Stranke demokratske akcije su bili zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović, te potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

Košarac je naveo da je sastanak bio izuzetno korektan, te dodao da treba prestati sa uslovljavanjem.

"Razgovarano je i o modelu i strukturi budućeg sastava Vijeća ministara", naveo je on.

Po modelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjedavajući Vijeća minisatra bio bi Srbin, dok bi po tri ministarstva dobili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

"Nemamo identična stajališta po tom pitanju, ali Savez nezavisnih socijaldemorkata ostaje pri svom stavu da o tom modelu nema rasprave, da to bude jedan plus tri kada je u pitanju Republika Srpska", naveo je Košarac.

On je potvrdio da zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata sutra neće prisustvovati sjednici, navodi N1.

"To što se sutra radi je jedna vrsta avanture. Prije svega ni sjednica nije dobro pripremljena, ne postoji informacija Savjeta ministara o migrantskoj krizi. Razumijemo predsjevajuću koja je u skladu s poslovnikom postupila. Ne postoje valjani razlozi i materijal, a pogotovo ne postoje političke prilike, još uvijek se ne zna ko je pozicija, a ko opozicija", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije