Inzko: Znamo da su građani nezadovoljni, ali to nigdje ne vidimo

E. H.
Inzko: Znamo da su građani nezadovoljni, ali to nigdje ne vidimo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) protekla dva dana u Sarajevu su razgovarali o trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Prema najavama razgovori su vođeni s fokusom na činjenicu da vlast još nije formirana.

Nakon okončanja sastanka Upravnog odbora PIC-a bh. javnosti obratio se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Nažalost počinjemo konferenciju da se Rusija nije pridružila komunikeu nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodao je da je jedna od tema bila formiranje vlasti.

"Šest mjeseci nakon posljednje sjednice PIC-a vlast u BiH još nije formirana. Nema znakova da bi se ovo uskoro moglo rješiti. Također razgovarali smo o rezervnom sastavu MUP-a RS i stanju u VSTV-u. Pozvali smo vlasti da unaprijede saradnju kako bi odgovorili na brojne izazove s kojima se BiH ulsuočava uključujući i migraciju", kazao je Inzko.

Prema njegovim riječima, vrijeme i energiju treba usmjeriti na druga pitanja.

"Građane brine nizak nivo povjerenja u pravosudni sistem. Najnovija afera u vezi s VSTV-om, naglasila je potrebu reformi. Prvi korak je revizija Zakona o VSTV-u" poručio je Inzko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Michael Scanlan kazao je da se što prije trebaju provesti preporuke OSCE-a.

"Lokalni izbori su za 16 mjeseci i sad treba djelovati. Politički direktori su rekli da je krajnje vrijeme da se održe izbori u Mostaru. Parlament BiH postoji 6 mjeseci, a ne izvršava svoju ulogu. Svaka osoba koja ide na posao od nje se očukeje da radi, insistirali smo da Parlament Biah nastavi sa radom. Brz naprefak po pitanju izbornog procesa moguć je ukoliko se počne raditi. Također sve dok se ne formiraju nove vlade, stare moraju nastaviti raditi", naglasio je Scanlan.

Prema njegovim riječima građani BiH glasaju tako što odlaze iz ove države.

Inzko je odgovarajući na pitanja kazao da se Rusija nije priključila niti jednom dijelu komunikea.

"Što se tiče rezervnog sastava MUP-a RS. Međunarodna zajednica smatra da postojeća policija može da odgovori na sve izazove. Slovenija kao pomoćnu policiju ima 200 ljudi, a ovdje se priča o hiljadama. Međunarodnoj zajednici nije jasno zbog čega sve to, što će nam duge cijevi. Imamo civilne zaštite imamo Oružane snage. Svakako rezervni sastav policije nije nešto što nam treba", poručio je Inzko.

Dodao je da ukoliko ipak do toga dođe održat će se ponovo sastanak PIC-a.

Govoreći o problemu migracija Inzko je kazao da na to treba gledati kao na ljudsku tragediju.

"USK je ostavljen sam, a znamo koliko ima praznih prostorija i praznih zgrada gdje se mogu smjestiti migranti. Žao mi je da USK sam mora snositi ovaj teret, ali ne vidim solidarnosti", kazao je Inzko.

Govoreći o aferi u VSTV-u, Inzko je rekao da Zakon ne predviđa nekasnjivost.

"Oni imaju čak veću odgovornost. Posljednja dešavanja ukazuju potrebu reformi. U VSTV trebaju da budu najbolji i nacijenjeniji. Što se tiče gospodina Tegeltije, neki disciplinski postupci su odbačeni, ali u toku je krivični postupak, ali u to se neću miješati. Postoje i neki prijedlozi kako bi se rad u VSTV-u poboljšao", istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanja, Inzko je poručio da nije danas izrazio zabrinutost.

"Građani zaista žele EU, ne bi rekao za političare. BiH je na neki način okružena zemljama EU. Očekujemo od političara odgovornost i oni su nam danas ponovili da su opredjeljeni za EU. Znam da su građani nezadovoljni, ali to se nigdje ne vidi. U Češkoj su nedavno održani masovni portestiz a ovdje jedini protest koji vidimo je odlazak građana. BiH je država koja najbrže stari, a posljednji protest je bio ispred VSTV-om. Bio je to neki apstraktni protest, ali ništa više od toga", naglasio je Inzko.

U nastavku pitanja novinara, Inzko je kazao da do određene mjere postoji odgovornost međunarodne zajednice za stanje u pravosuđu.

"Jučer je bila konferencija na kojoj se govorilo da pokazatelji pravosuđa padaju. Svi očekujemo naredni korak nakon ovog izvještaja. Postoje parlamenti, političari... Fali smisao za urgentnost ali i implementacija", smatra Inzko.

Govoreći o migrantskoj krizi, Inzko je kazao da je njegova majka izglbjeglica i da mu je supruga također.

"Meni je ova tema bliska. Pomenuli smo na sjednici odakle u BiH dolaze migranti i iz Srbije i iz Crne Gore. Ali nismo govorili konkretno o ponašanju susjednih zemalja. Mislim da u RS ima mjesta za izbjeglice, ne može sve da se svodi na USK", poručio je Inzko.

Visoki predstavnik Inzko se glasno nasmijao na pitanje da li je se prepoznao u izjavama potpredsjednice VSTV-a Ružicdle Jukić.

"Članice PIC-a su saslušali danas predstavnike Parlamenta BiH. Bošnjaci su govorili o tome da se mora poštovati Zakon o odbrani BiH, dakle dok se on ne promjeni postoji obaveza u pogledu NATO saveza", kazao je Inzko.

Govoreći o eventualnom izlasku Oružanih snaga na granicu sa Srbijom da bi se spriječili dolazak migranata, Inzko je kazao da bi to bila jednoglasna odluka i da tu nema preglasavanja.

Na pitanje da li postoji rok za formiranje vlasti, Inzko je kazao da su svi rokovi probijeni.

"Postoje odluke Ustavnog suda koji se nisu provele 11 godina. Ali to je lokalno pitanje, oni se meni žale, dakle svi rokovi su probijeni. Pa imamo odluku Sejdić i Finci i na to čekamo deset godina. Međunarodna zajednica je odustala od pristupa koji je imao Ashdown i to nakon formiranja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga. Mislim da treba razmisliti da li je faza domaće odgovornosti bila uspješna", zaključio je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije