Inzko: Osporavanje naziva RS je kontraproduktivno

Radiosarajevo.ba
Inzko: Osporavanje naziva RS je kontraproduktivno
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Usred rasprava o formiranju vlasti, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine neodgovorna je i kontraproduktivna, smatra visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

"Uzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti", poručio je on reagujući na ovu inicijativu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inzko podsjeća da se prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta - Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Naglasio je i da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od navedena dva entiteta.

"U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima", poruka je visokog predstavnika.

Pozvao je stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, kao i da se konstruktivno uključe u što brže formiranje postizbornih vlasti na svim nivoima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije