Inzko u SAD: BiH potrebne promjene, političari moraju napustiti destruktivnu politiku

Radiosarajevo.ba
Inzko u SAD: BiH potrebne promjene, političari moraju napustiti destruktivnu politiku
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji se nalazi u posjeti Washingtonu pred svoje polugodišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, sastao se sa Johnom Erathom, zamjenikom višeg direktora za evropske poslove unutar američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, s kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je iznio svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da je prošlo više od godinu dana od općih izbora i da se vlasti moraju formirati na svim nivoima bez daljih odlaganja, imajući u vidu i međunarodne obaveze BiH.

Inzko je također rekao da, za sada, pozitivne reforme, okrenute budućnosti nemaju prednost pred pitanjima i retorikom koji produbljuju podjele.

Visoki predstavnik je naglasio da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto. Ako se to ne desi, građani će napuštati zemlju u još većem broju nego do sada.

„Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme“, rekao je visoki predstavnik, saopćeno iz OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije