Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti: Dodik konstantno potkopava BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti: Dodik konstantno potkopava BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko Vijeću sigurnosti UN-a predstavio je Izvještaj o Bosni i Hercegovini. 

U svom izvještaju Incko je kazao i kako sedam mjeseci od izbora BiH još uvijek nema vlast. 

„Sedam mjeseci nakon izbora, bh. entitet RS i neki kantoni su su formirali vlast. Nažalost nije uspostavljano novo Vijeće ministara niti Vlada Federacije.  Ima konkretnih razgovora, tako sam čuo od nekih političara. Međunarodna zajednica očekuje da se to dogodi vrlo brzo“, poručio je Incko. 

Bez obzira na političke prednosti i dalje vidimo neku čudnu retoriku pogotovo kada je riječ o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

„Dodik je pokušao uspostaviti dogovor o nekoliko važnih pitanja ali i dalje govori da je entitet RS država, govori o otcjepljenju i protiv države Bosne i Hercegovine“, ističe Inzko.

Secesija je politika koja potkopava BiH i postala je konstanta. Osim separtističkih izjava pojedinih političara i hrvatski predstavnici odbacuju određene presude MKSJ koji je formiralo Vijeće sigurnost UN-a 1993. 

„Glavna bošnjačka partija je najavila da će pokrenuti inicijativu preispitivanja imena RS - to također dodatno potkopava situaciju u BiH“, tvrdi Inzko. 

Incko je u svom izvještaju govorio i o formiranju Rezervnog sastava policije.- Neki kažu da je to stvaranje dodatne vojne sile, ljudi iz Federacije su zabrinuti, a za mnoge je taj rezervni sastav policije zapravo zamjena VRS-a. 

On je istakao da biH treba pažnju i jedinstven primjer međunarodne zajednice. puno je postignuto od završetka rata, ali posao nije završen.

„OHR je tu i insistira na implementaciji i reformama“, poručio je Inzko.

Naveo je da  odluke u predmetu "Ljubić i Izbornom zakonu nisu provedeni, a izbori u Mostaru isu održani od 2008.

„Nezamislivo je da grad koji želi biti kulturni n peoduzima ništa 10 godina. Organi vlasti nisu proveli ni odluku o predmetu „Sjedić - Finci" i još nekoliko koji diskriminira pravo građana da budu izabrani. deset godina a predstavnici manjina i dalje se ne mogu kandirati za Predsjedništvo. To su principi demokratije“, kazao je Inzko.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije