Inzko o sličnostima između Katalonije i RS-a: Održat ću cjelovitost BiH

J. M.
Inzko o sličnostima između Katalonije i RS-a: Održat ću cjelovitost BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Inzko: Vrijeme je da počnemo poštivati prošlost
Nedavni referendum o nezavisnosti Katalonije i brutalna reakcija španskih vlasti izazvali su dosta zabrinutosti u Europi.

Preovladava bojazan od domino-efekta, poplave separatističkih pokreta širom našeg kontinenta. O tome je bilo riječi i u intervjuu koji je Valentin Inzko, Visoki predstavnik za BiH, dao austrijskom listu Neue.

Da li postoje paralele između trenutnih napora separatista u Kataloniji i BiH?

Inzko: Milorad Dodik, predsjednik RS-a, vidi dosta paralela. Katalonija pokazuje kako funkcionira mehanizam odvajanja, a Dodik je veoma zainteresiran za to.

Može li se u Europi desiti domino efekat razbijanja država?

Inzko: Ako se Katalonija odvoji od Španije, talasi će se uzburkati širom Europe, vjerovatno i između Srba u Banjoj Luci i Bošnjaka u Sarajevu. To treba izazvati zabrinutost. Dejtonski sporazum ne dozvoljava odvajanje od BiH i ja, kao visoki predstavnik, održat ću cjelovitost BiH, sa unutrašnjom podjelom zemlje koju trenutno imamo.

Kada je prije četvrt vijeka BiH proglasila nezavisnost, svijet je bio na strani Bošnjaka. Zašto Katalonci imaju manje podrške?

Inzko: EU djeluje kao blok, ne vidim da države planiraju samostalne akcije jer je veliki strah od mogućih posljedica. Katalonci imaju simpatije, ali ne na političkom nivou, već u nevladinim organizacijama, neformalnim i društvenim pokretima. Već postoje čitave karte europskih regiona koji se žele osamostaliti, uvijek se tu spominje i Južni Tirol. Ali, postoji i strah od neprocjenjivih posljedica kada neko pokrene lavinu.

Da li Europa treba postati Europa regija?

Inzko: Ja sam sjajan zagovornik te teorije, ali... samo bez promjene granica. Zato što je prirodno da Sjeverni Tirol raste zajedno s Južnim Tirolom, Hercegovinom i Dalmacijom, ali bez promjene granice. Reč je o regionalnom, kulturnom i ekonomskom povezivanju.

Čime su nezadovoljni europski regioni da toliko žarko žele samostalnost?

Inzko: Sigurno da postoje ekonomski razlozi, porezna politika, kultura, centralne vlasti često nemaju sluha. Slično je bilo i u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osjećate se napuštenimn. Na primjeru Katalonije lijepo je što je otvorena za druge, za Špance, Afrikance, građane EU. Katalonci ne kažu: Katalonija samo Kataloncima. Naprotiv, svi su dobrodošli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije