Inzko neće podnijeti izvještaj o radu NSRS, iz OHR-a poručili: Sve vam je dostupno

Radiosarajevo.ba
Inzko neće podnijeti izvještaj o radu NSRS, iz OHR-a poručili: Sve vam je dostupno
FOTO: Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko neće doći u NSRS kako bi podnio izvještaj o svom radu. Umjesto toga, pozvao je one koje zanima njegov rad da potraže navedeni izvještaj na zvaničnoj web stranici OHR-a i Ujedinjenih nacija, prenosi Srpskainfo.

Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti: Dodik konstantno potkopava BiH

Ovim je stavljena tačka na poziv koji su prije nekoliko dana Inzku uputili Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica bh. entiteta RS Željke Cvijanović, da dođe u Narodnu skupštinu RS i predoči izvještaj o svom radu, ali i radu svojih prethodnika.

„Inzko treba da podnese izvještaj ne samo o svom radu već i za raniji period. Ako Inzko to ne prihvati, to će biti samo još jedan dokaz da on ignoriše akt kojim je uveden visoki predstavnik, a ako to prihvati, onda će moći da čuje mišljenje najvažnijeg organa u RS. Ukoliko Inzko odbije da podnese izvještaj, to znači da krši Dejtonski mirovni sporazum – poručio je ranije Dodik, te podsjetio da je samo jedan bivši visoki predstavnik“, Paddy Ashdown, to učinio do sada.

S druge strane, u OHR su za portal Srpskainfo kazali da Incko nema obavezu podnositi izvještaj NSRS. 

„Izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim narodima je jedini koji se podnosi na osnovu Opšteg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnosti UN. Visoki predstavnik nema ništa za dodati njegovom pisanom izvještaju i prezentaciji Vijeća sigurnosti UN, koja je dostupna na UN i OHR-ovim veb stranicama“, naveli su u OHR-u.

Moralna obaveza

Ovakav odgovor, možda i očekivano, naljutio je zastupnike u NSRS, koji su kazali kako Inzko u Banju Luku mora doći, ako ne iz pravnih, onda iz moralnih razloga.

„Ukoliko neka ličnost odlučuje o pravima i interesima građana entiteta RS i Bosne i Hercegovine, onda treba i da obavijesti te iste građane o tome šta on tačno radi, bez obzira što mu je taj legalitet dala međunarodna zajednica“, smatra potpredsjednik NSRS Milan Petković.

On je kazao da visoki predstavnik niakad nije stekao legitimitet ni od građana većeg entiteta, Federacije BiH.

Petković ističe da on, kao i svaki drugi građanin, ima pravo da traži da mu podnese izvještaj onaj koji odlučuje o nekim njegovim pravima i interesima.

– Mislim da bi bilo i ljudski, ali i pravno poželjno, da Inzko dođe u NSRS pred predstavnike RS i podnese izvještaj u kojem će objasniti šta on to radi i na koji način. Nemojte zaboraviti da Incko može, a i da su u prošlosti visoki predstavnici donosili zakone te nametali volju građanima, a da nisu nikada nikome podnosili izvještaj – ističe Petković.

Riječ struke 

Prema riječima struke Inzko ima pravnu obavezu da dođe pred NSRS i podnese izvještaj o radu svoje kancelarije, ukoliko se to od njega traži. Na to ga obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.rofesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović tvrdi da Incko ima pravnu obavezu da dođe pred parlament Srpske i podnese izvještaj o radu kancelarije visokog predstavnika, ako se to od njega traži. Na to ga, kako kaže Popović, obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„U članu 2. pod tačkom 1. stoji da visoki predstavnik treba da periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane strane i organizacije o napretku i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, nema nikakve dileme da je Inzkova obaveza da podnese izvještaj i NSRS, ako se to od njega traži“, ističe profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, Vitomir Popović.

On dodaje da je u ovom slučaju zainteresovana strana sam entitet RS, odnosno Narodna skupština, te da u skladu s tim treba da podnese izvještaj. Isto bi to Incko trebao učiniti i u Parlamentu FBiH, ukoliko je zainteresovana strana Federacija BiH.

„On ima tu obavezu i ne može se pozivati na to da je stavio izvještaj na sajt OHR i da onaj ko je zainteresovan treba otići tamo i čitati izvještaj. To ne dolazi u obzir“, navodi Popović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije