Inzko: Ne možete biti za europske vrijednosti, a podržavati ratne zločince

Amil Dučić
Inzko: Ne možete biti za europske vrijednosti, a podržavati ratne zločince
/ Anadolija
Izbori 2018. godine moraju se održati kako je planirano, a izborni rezultati se moraju neometano provesti, poručio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Komentirajući situaciju u kojoj vlasti moraju implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se tiču izbora, Inzko je naglasio kako tokom narednih 16 mjeseci, koliko je ostalo do izbora, očekuje da se stranke koje su na vlasti na državnom i entitetskom nivou bave provedbom reformi koje su bitne za ovu zemlju i njene građane. Dodaje kako to isto očekuju i birači.

“Naravno, ne smijemo zaboraviti nepravednu poziciju u kojoj se, nažalost, nalaze građani Mostara, jer im je uskraćeno biračko pravo. To je sramotno za Europu u 21. stoljeću i sve one koji tvrde da poštuju europske vrijednosti”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik u BIH, kako nam je rekao, nema nikakve sumnje u to da je predizborna kampanja uveliko počela, i kaže da mu je žao što je to tako.

 “Nažalost, čini se da su neki politički lideri preokupirani pitanjima koja razjedinjuju, a ne pitanjima koja su daleko važnija za građane BiH. Čini se da zapošljavanje i poboljšanje ekonomije nikome nisu na dnevnom redu.  Trebali bismo nastojati da izborna kampanja traje mjesec dana, a da se 15 mjeseci do izbora radi, a ne obrnuto. Pozivam političare da preostali dio svog mandata iskoriste za ubrzanje aktivnosti na provođenju reformskih procesa. No, istina je da su neke političke stranke i neki političari u najboljoj formi kad su u predizbornoj kampanji pa pokušavaju taj period što više produžiti“, rekao nam je Inzko.

Šef OHR-a se, također, osvrnuo i na nedavni izvještaj o BiH kojeg je podnio Vijeću sigurnosti UN-a.

Kaže da šest mjeseci prije podnošenja zadnjeg izvještaja nisu možda bili tako problematični kao period prije toga, kada je RS provela referendum protiv odluka Ustavnog suda BiH.

No, bilo je, kaže, određenih situacija o kojima je govorio u svom izvještaju, uključujući i kontroverze o pitanju revizije presude upućene Međunarodnom sudu pravde, proslave 9. januara  i retorike kojom se poziva na podjele, kao i veličanje ratnih zločinaca.

 “Moji izvještaji nemaju namjeru kritikovati ili hvale bilo koga niti im je svrha da se putem njih prave neka poređenja. To je posao za političke analitičare. Moji izvještaji su činjenična analiza stvarnih dešavanja. Moj mandat i obaveza je štititi Dejtonski mirovni sporazum, a kada pojedinci ili stranke poduzmu radnje koje prijete da ugroze taj sporazum ja na to moram upozoriti, bez obzira o kome se radi. Nije u pitanju ništa lično niti se radi o pristrasnosti prema određenim pojedincima ili entitetima“, rekao je Inzko

Za nedavno održani koncert u Mostaru posvećen optuženoj haškoj šestorki (Prlić i ostali), Inzko kaže da „aktivnosti nisu u skladu s europskim vrijednostima“.

"Ne možete uporno ponavljati da poštujete ove vrijednosti ili da ste čak predvodnik takvih ideja, a onda se ne usprotiviti događajima kojima se daje podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima.  Principijelno takav stav je jednostavno pogrešan i ne može se ničim opravdati, bez obzira na to da li je riječ o koncertu u Mostaru ili davanju imena Studentskom domu na Palama ili osnovnoj školi u Sarajevu“, zaključuje visoki predstavnik u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije