Inzko nakon sjednice PIC-a: Potrebno je urgentno raditi na priključenju BiH u EU

Radiosarajevo.ba
Inzko nakon sjednice PIC-a: Potrebno je urgentno raditi na priključenju BiH u EU
/ Anadolija
Vijeće za provedbu mira (PIC) završilo je svoju redovnu dvovnednu sjednicu, nakon čega su se javnosti obratili učesnici ove sjednice, koji su prethodnih dana razmatrali aktuelnu političku situaciju u BiH.

Tačnije, javnosti se obratio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji je kazao kako je na sjednici izražena zabrinutost za pogoršanje vladavine prava u BiH.

"Nastojanje političkih lidera da izazovu krizne periode i unošenje podjela, umjesto da rade zajedno je glavni problem, te su politički direktori PIC-a pozvali sve na vlasti da rade na unaprijeđenju političke klime u zemlji. Oni su napomenuli da zbog toga odlaze hiljade mladih ljudi iz BiH", istaknuo je Inzko.

On je dodao da je usvojen i jednoglasan stav da je potrebno urgentno raditi na priključenju BiH u EU, jer mladi ne mogu čekati taj proces. Također, Inzko je kazao kako su svi razočarani sporim tempom provedbe reformi, te da je ustanovljeno nekoliko prioriteta za sve nivoe vlasti u BiH.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton je kazao kako je ključno da se naredne godine provedu izbori u BiH kako je zamišljeno, te da bi svaki drugi scenario bio neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu.

Oba govornika ponovo su osudili okupljanje koje veliča haške osuđenike, a koje će se održati u Mostaru.

Posebno zanimljiv dio konferencije za medije bio je Inzkov odgovor na pitanje kada će OHR napustiti BiH.

"Kada bih mogao napustiti BiH što brže, bio bih presretan, ali o tome ne odlučujem ja nego Vijeće za provođenje mira. Zaista ću biti sretan kada mognem kazati da je u ovoj zemlji sve OK i da ja mogu ići", zaključio je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije