Valentin Inzko: Prošla su vremena kad je strani faktor u BiH nametao odluke

Erdin Halimić
Valentin Inzko: Prošla su vremena kad je strani faktor u BiH nametao odluke
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sa današnjeg sastanka u OHR-u

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se jučer u Sarajevu kako bi razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i izazove s kojima se država suočava.

Sastanak je nastavljen i danas, a nakon završetka javnosti su se obratili visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne.

Rusija

"Nažalost, Rusija nije bila u mogućnosti da se pridruži komunikeu zbog neslaganja s određenim dijelovima. Bez obzira na to, međunarodna zajednica ostaje ujedinjena", kazao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearn istakao je da nije neuobičajno da se Rusija izuzme od komunikea, te poručio da razloge za to treba tražiti od delegacije Rusije i ambasadora.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o formiranju vlasti, a posebno u FBiH.

"Postoji retorika podjele i nakon izbora, a sve u planu formiranja vlasti. PIC je utvrdio i nekoliko prioriteta nove vlasti, a to su i odgovori na fodatna pitanja Europske komisije (EK)", kazao je Inzko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearn ovom prilikom kazao da se svi trebaju suzdržati od blokada implementacije izbornih rezultata.

Sejdić-Finci

"Također je i aktuelno i pitanje neimplementiranih odluka sudova, naročito presude Sejdić-Finci. Dotakli smo se i izbora u Mostaru. Razgovarali smo i s članovima Predsjedništva BiH, međutim predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio sastanak zbog zastave BiH", istakao je Hearn.

Inzko je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je Dodik prije napuštanja sastanka s članovima PIC-a predao predsjedavanje sastankom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

"Zakon o zastavi BiH je vrlo jednostavan i eksplicitian i njime je definirano da se tokom međunarodnih sastanaka ističe samo zastava BiH. Zakon se može mijenjati, ali on je trenutno na snazi i mora se poštovati", naglasio je Inzko.

Dom naroda i MAP

Na pitanje o odluci Centralne izborne komisije, Inzko je kazao da ima još vremena da se donese odluka o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

"O konkretnom datumu nismo razgovarali, a u pogledu eventualne intervencije OHR-a", pojasnio je Inzko.

Visoki predstavnik je i komentarišući današnju odluku NATO saveza u vezi aktivacije MAP-a za naš zemlju kazao je da je to dobra poruke i da je u skladu sa aspiracijama BiH.

"Država ima ingerenciju za vanjsku politiku, a ne entiteti. Iako neko ima nešto protiv onda se to treba rješavati na državnom nivou", pojasnio je Inzko.

Odgovarajući na pitanja novinara, visoki predstavnik je kazao da su prošla vremena kad je strani faktor u BiH nametao stvari i odluke.

"Ako BiH želi u NATO mora dokazati stepen zrelosti i pokazati da stvati možete rješavati sami. Međutim, presuda Sejdić-Finci čeka na implementaciju već devet godina. Puno smo pričali o presudama sudova, pa tu je i primjer Mostara i konstitutivnosti Srba u nekim kantonima u FBiH", pojasnio je Inzko.

Dodao je da ipak međunarodna zajednica treba da razmisli o nekom malo drugačijem pristupu BiH, a kako bi se neke stvari ubrzale u BiH.

Zovko i Hrvati

"Gospođa Željana Zovko je mijenjala dres i ona je pitala za naš budžet, a on je dostupan na našoj web stranici. Ponosan sam da je premijer ministar Španije radio ovdje kod nas, kao i mnogi drugi. Zovko slobodno može pogledati koliko smo potrošili, a i svake godine imamo dubinsku analizu i imamo odlične izvještaje, a spreman sam da mi to gospođi Zovko to pošaljemo", istakao je Inzko.

Prema njegovom mišljenju, možda iza ovakvih poruka postoji neka strategija.

"Rezultat nije bio onakav za HDZ kao što su očekivali i to je možda razlog zbog čega Zovko to radi. Mislim da bi trebalo biti manje frustracija na hrvatskoj strani i možda bi trebalo napraviti neki katalog šta to sve u BiH imaju Hrvati kad je riječ o funkcijama na svim nivoima vlasti. Mislim da bi se onda ova debata malo realnija. Ipak, niko ne želi ništa uskraćivati", naglasio je Inzko.

Govoreći o eventualnoj odluci CIK-a o primjeni popisa iz 2013. godine, Inzko je kazao da Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma nije ispunjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije