Inzko i Schwarz-Schilling pozdravili dogovor lidera o formiranju vlasti

Radiosarajevo.ba
Inzko i Schwarz-Schilling pozdravili dogovor lidera o formiranju vlasti
/ Schilling i Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravlja potpisivanje principa za formiranje vlade u BiH i zahvaljuje se šefu delegacije EU Larsu Wiegemarku na njegovim naporima. On izražava nadu da će vlada zaista biti i formirana i dodaje: "Nadamo se da ćemo vidjeti jednako brzo formiranje vlasti na svim ostalim preostalim nivoima", prenosi Deutsche Welle.

Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba: O zatvaranju Ureda ne odlučuju bh. političke stranke

Za bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga dobra je vijest što su lideri  tri stranke SNSD-a, SDA i HDZ BiH potpisali  u sporazum na osnovu kojeg bi, deset mjeseci nakon izbora, konačno trebala biti formirana vlada BiH. No, on nije siguran da će do formiranja vlade u zadatom roku, zaista i doći. "Riječ je samo o pismenoj spremnosti  partijskih vođa da formiraju vladu u narednih 30 dana, u čemu im je pomogao šef Evropske delegacije u BiH Lars Wegemark. No,dogovor svakog trena može pasti u vodu.Nadam se međutim da će se tri partijska vođe pridržavati potpisanog, da će krenuti u realizaciju  i konačno formirati vladu”, kaže Schwarz Schilling.

Za Christiana Schwarz-Schillinga je pitanje puta BiH ka NATO-u poseban problem. „Taj put je nakon izbora u oktobru 2018. blokirao Milorad Dodik.  I to je zapravo biorazlog blokade formiranja vlade, koja traje 10 mjeseci", kaže on. No, jučerašnji sporazum nije riješio to pitanje. Predviđeno je samo "produbljavanje veza sa NATO", bez da to apriori mora značiti i članstvo.

Izetbegović, Dodik i Čović potpisali Principe za formiranje vlasti

Schwarz-Schillinga međutim zabrinjava Dodikova izjava po kojoj bi neprovođenje sporazuma u datom roku "dovelo  u pitanje suverenitet BiH”. Zabrinjava ga i Dodikova  najava da će u tom slučaju "SNSD blokirati rad svih institucija BiH”. On smatra da nije dobar stil da jedna strana odmah prijeti blokadom. „Ono što mi se ne sviđa je što je dogovor o formiranju vladu propraćen prijetnjama. Ne znam šta to sve treba da znači, ali znam da Dodik umije da iznenadi sa svojim odlukama. Stoga, niko ne može predvidjeti šta će se desiti".

Bivši visoki predstavnik primjećuje da je šef Evropske delegacije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pred svoj odlazak iz BiH, u sklapanju sporazuma odigrao važnu ulogu. To pokazuje kako veliku odgovornost u BiH ima međunarodna zajednica. Ona se mora pobrinuti da se stvari pokrenu sa mrtve tačke i očito joj je to ovaj put uspjelo.

Jučerašnji sporazum o formiranju vlasti sadrži međutim i neke druge zanimljive detalje. Christian Schwarz-Schilling pita se i kako je u taj sporazum mogao biti unesen "dogovor, po kojem nijedna odluka o integrativnim procesima BiH neće moći biti realizovana bez odobrenja entitetskih vlasti", kako je jučer rekao Dodik. Njemački političar smatra da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Integrativni procesi su, kaže on,  "domen spoljne politike” i ona je stvar "ne entiteta već cijele države BiH”.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije