Inzko: Dodik je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice

Radiosarajevo.ba
Inzko: Dodik je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

"Poznajem gospodina Milorada Dodika već mnogo godina. Ja sam poslije rata bio austrijski ambasador u BiH. Bili smo na "ti". On je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice. Bio je miljenik međunarodne zajednice. Bio je konstruktivan i pragmatičan. Kasnije je promijenio mnoga svoja mišljenja. Mi se nismo zvanično sreli već neko vrijeme, ali kada se sretnemo, kao što smo se sreli u decembru u Banjoj Luci, na dan održavanja manifestacije "Ličnost godine", ja bih rekao da je naš odnos korektan''.

Rekao je to u intervjuu za beogradski Danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

''Istovremeno, kao visoki predstavnik, ja sam i dalje veoma zabrinut u vezi sa nekim stavovima koje on zagovara i njihovim eventualnim destabilizujućim posljedicama na ovu zemlju", kaže u razgovoru Inzko.

Upitan je šta kaže na tvrdnje Dodika, ali i Rusije, koji ga optužuju za srbofobiju.

"To je smiješno. Dodik zna, i svaki Srbin pravoslavac zna da sam ja od 1986. ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i dobrotvor srpskih pravoslavnih crkava od New Yorku, gdje je na Uskrs 2017. izgorjela srpska pravoslavna crkva, do Mostara, gde je veleljepna pravoslavna Saborna crkva uništena tokom rata. Mislim da nije korektna ocijena nazvati me srbofobom. Nema loših naroda. Ja sam to ponovio i nakon presude Mladiću", rekao je, između ostalog, Inzko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije