Inzko: Biden i Merkel bi mogli biti dobitna kombinacija za BiH

6
Radiosarajevo.ba
Inzko: Biden i Merkel bi mogli biti dobitna kombinacija za BiH
Print Screen / Valentin Inzko

Visoki predstavnici dolaze ili odlaze, a OHR ostaje zato što je to dio Dejtonskog sporazuma. Međutim, postavlja se pitanje zašto smjena Valentina Inzka, koji je nedavno dobio punu podršku Vijeća sigurnosti UN-a, prijetio sankcijama i najavio veći angažman, prenosi portal FTV večerašnje gostovanje visokog predstavnika u BiH u Dnevniku 2. 

Sve ima svoj početak i kraj, citirao je Inzko Mešu Selimovića, i nastavio kako je svaki kraj jedne priče - početak jedne nove. 

Podsjetio je kako je ovo posljednja godine Angele Merkel i prva godina Josepha Bidena i kako je to dobra konstelacija da se nešto pokrene. 

Istakao je kako BiH treba robusnu, a ne stabilnu politiku na relaciji BiH-Biden-Brisel-Berlin.

"Politiku Rusije poštujemo, ali sad imamo u Americi Josepha Bidena, koji odlično poznaje Balkan, još iz Titovog vremena, bio je u BiH u više navrata, Merkel ima dobre odnose se s njim i to bi mogla biti dobitna kombinacija", naveo je Inzko u intervjuu za FTV. 

Govoreći o oštrijem stavu prema retrogradnim politikama u BiH, naveo je skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića i rok koji je dao Miloradu Dodiku za to, kao i poziv Milanu Tegeltiji da podnese ostavku - te je istakao da treba to da se nastavi, s njim ili s nekim drugim visokim predstavnikom. 

Novi visoki predstavnik je dobrodošao, ali se mora mijenjati politika međunarodne zajednice, paradigma, obrazac, metoda rada. Ako se to iskombinuje - novi visoki predstavnik i nova politika - to bi moglo biti uspješno, poručio je Inzko. 

O Christianu Schmidtu nije govorio - to je pitanje za njemačke zvaničnike. Podsjetio je na novembarski napad na tlu njegove Austrija - sigurnost i Njemačke i Austrije počinje na Balkanu. Veliki je interes da tu vlada pravo, da su zemlje spremne za ulazak u EU i da je važno da su zemlje kao Austrija i Njemačka aktivne u svom susjedstvu. 

Zakon o zabrani negiranja genocida je spreman. Takav ima i u Austriji i svim zemljama u Evropi, što se tiče holokausta, naveo je Inzko.

"Mi ćemo ga u januaru predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH i probati da se napravi još jedan posljednji domaći pokušaj da se riješi to pitanje. Ako se ne riješi - onda ćemo o tome razmišljati", dodao je on. 

Drago mi je da je međunarodna zajednica i Njemačka pokazala interes za BiH, za Balkan. Prije 7-8 godina sam pitao njemačkog ministra kako je moguće da ta zemlja nema nijednog vojnika u BiH, a Čile ima 20 - mislim da će sada doći do preokreta i dobrobita za BiH, zaključio je Inzko. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko je na kraju razgovora u Dnevniku 2 na FTV čestitao Božić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije