Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi bh. respirator!

Radiosarajevo.ba
Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi bh. respirator!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Odlična vijest iz TMD-a

U vremenima gomile loših vijesti, napokon i jedna dobra, odlična - naši inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruirali su prvi bosanskohercegovački respirator, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela dati konkretan doprinos borbi Bosne i Hercegovine s pandemijom COVID-19.

"Mi smo konstruirali respirator i sad je u toku testiranje prototipa. Kad budemo istestirali, a tu su uključeni ne samo inženjeri iz naše firme nego i stručnjaci iz UKC Tuzla, dakle, pulmolozi i anesteziolozi, bit će izvršeno testiranje i idemo u serijsku proizvodnju bh. respiratora... Htjeli smo da damo doprinos u ovome svemu. Radimo tunele za dezinfekciju, uključili smo se, evo, u proizvodnju bh. respiratora, neki druge rade maske, lijekove... ", kazao je Hanić za Radiosarajevo.ba.

Odlična vijest iz TMD-a  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Odlična vijest iz TMD-a

Očekuje da će se testiranje bh. respiratora završiti u naredne dvije sedmice.

"Kada sve istestiramo i dobijemo prototip koji je siguran, sa svim performansama koje su potrebne u skladu sa strukom, ići ćemo u nabavku potrebnih komponenti i, kako sam rekao, serijsku proizvodnju. Mi ćemo, za ne daj Bože, krenuti sa serijskom proizvodnjom, a potom ćemo sačekati i službeni certifikat koji trebamo dobiti iz laboratorija u Zagrebu", pojasnio je naš sagovornik.

Komponente će biti nabavljane iz Njemačke, a kao veli Henić, proizvodnja u Gradačcu je najmanji problem. Vjeruje da će proizvodnjom moći da zadovolje potrebe Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na stanje izazvano pandemijom COVID-19, svi pokušavaju da doprinesu na svoj način. Mi smo iz autoindustrije i prvi smo došli na ideju da napravimo bh. respirator, kao pamet iz ove branše. Zanimljivo, potom je, kada se pogoršala situacija u Americi, došao i američki predsjednik Donald Trump, te dao nalog američkoj industriji da urade isto, jer on zna da se to u autoindustriji može uraditi! Dakl, i mi smo razmišljali kako da se prilagodimo ovoj situaciji. Kao u vrijeme rata. Sjetit ćete se, mi smo pravili i granate i municiju kako bismo preživjeli. Ovo je samo još jedan izazov za nas koji se, evo, nosimo s ovom situacijom", ističe Hanić za Radiosarajevo.ba.

Cijela situacija u kojoj smo se našli, po Heniću, nije vrijeme za kukanje, već da se uzdamo, prije svega, u sebe i svoje sposobnosti.

"Apsolutno. Mi, evo, moramo reći, ja i moja firma ne uzdamo se ni u koga, već, što bi narod rekao, "use i  svoje kljuse". Ako dođe neka pomoć našoj zemlji, dobrodošla. Hvala svakome. Ali, moramo se uzdati u sebe. Mogu vam reći, da ne bude prepotentno, da su naši ljudi, ljudi iz BiH, najbolji, najsposobniji, najpametniji i da mogu sve. Nema pametniji i boljih ljudi, stručnjaka, eksperata od nas iz Bosne i Hercegovine. Mi možemo sve, samo je pitanje stvar volje", zaključio je Hanić.

Ne trebaju nam poticaju

Hanić kaže da njegovoj grupaciji ne treba pomoć vlasti i da će se oni sami izboriti na tržištu.

"Radimo 85 posto u odnosu na prošlu godinu. U ovaj program Federalni vlade mi nećemo ući, nama ne trebaju nam poticaji. Ide naš izvoz, ide transport roba, pokreće se autoindustrija. Mi smo preko 50 posto u transportnom saobraćaju, proizvodimo komponente iz transporta. To nije toliko palo kao prodaja", otkrio nam je Hanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije