Interes građana BiH je Evropa, a ne Bliski ili Srednjoazijski Istok

Radiosarajevo.ba
Interes građana BiH je Evropa, a ne Bliski ili Srednjoazijski Istok
/ Fotosi: Fena
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić uputio je otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA i članu Predsjedništva BiH.

U otvorenom pismu Ljubić ističe da "BiH s Izetbegovićem kao političarem neće imati budućnosti ako on nastavi sa svojim istupima poput onih da su 'neistinite mantre o neravnopravnosti Hrvata'".

"Činjenica je kako je u razdoblju od 2006. do 2014. godine na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koje je Ustavom predviđeno za predstavnika Hrvata, dva puta biran pripadnik hrvatskog naroda glasovima Bošnjaka, uslijed čega su Bošnjaci imali dva, Srbi jednoga a Hrvati bili bez svog predstavnika u Predsjedništvu. Mogućnost da Bošnjaci izaberu svog 'hrvatskog' člana Predsjedništva BiH, čak i u slučaju da svi Hrvati u BiH glasuju za nekog drugog kandidata, još uvijek je otvorena, između ostalog zahvaljujući i Vašoj nespremnosti da se taj problem riješi.

Bojimo se gospodine Izetbegoviću da upravo vi 'naslijepo', zaslijepljeni velikobošnjačkim iluzijama pretvaranja BiH u državu pod dominacijom većinskog naroda, te sistemskom islamizacijom društva, bez razlike je li ona u skladu s turskom, saudijskom ili iranskom verzijom islama, ne vidite da je interes i građana i naroda BiH Evropa, a ne Bliski ili Srednjoazijski Istok", piše Ljubić.

"Od 1992. do 2013. u Bosni i Hercegovini je pobijeno ili je iz nje prognano i iseljeno preko 230 tisuća Hrvata. Polovina tog broja otpada na područja pod kontrolom civilnih i vojnih vlasti Muslimana/Bošnjaka. Vi dobro znate da je za čitavo to vrijeme dominantnu vlast na tim područjima obnašala stranka kojoj ste na čelu", stoji u pismu.

Ljubić poručuje Izetbegoviću da "niko neće propisivati kakvu državu će dati Hrvatima".

"Narod je i stariji i važniji od države. Na ovim našim prostorima narodi tvore države, a ne obratno. Hrvatski narod će samostalno i slobodno odlučiti kakvu državu BiH hoće, odnosno, kakvu neće. Mi tražimo samo ono što nam po sporazumima iz Washingtona i Daytona pripada - ono što su nam garantovali prvobitni tekst Ustava BiH i Ustava Federacije BiH prije nelegalnih i nelegitimnih amandmana visokih predstavnika, koji su trebali čuvati Dejtonski sporazum, a ne mijenjati ga jednostrano i protivno duhu pomenutih sporazuma i ustava", navodi Ljubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije