Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde: Pravda za Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde: Pravda za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Almir Dervišević / Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu

Instalacijom ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, konceptualni umjetnik Almir Dervišević za cilj je imao, kako je rekao, da se istraže posljedice embarga Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Bosnu i Hercegovinu u toku posljednjeg rata.

Instalacijom Dervišević poručuje da, kako je naveo, svaki narod ima pravo na samoodbranu i da mu to pravo niko ne može ugroziti.

"Uskratiti tako jedno pravo u budućnosti se ne može više smatrati pogrešnom odlukom i politikom, već predstavlja zločin protiv čovjeka i čovječnosti", poručio je.

Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu - undefined

Foto: Almir Dervišević: Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu

Prema njegovim riječima, nada se da narod Bosne i Hercegovine više nikada neće biti ovisan od tuđih odluka, već da će pronaći rješenje da se vlastitim kapacitetom i ljubavlju prema istini, pravdi i Bosni i Hercegovini čuva i razvija.

"Budimo pravedni, jer samo istina i pravda predstavljaju put ka istinskom miru. Budimo pravedni i prema drugom. Pravda za sve, svi za pravdu, pravda za Bosnu i Hercegovinu", dodao je Dervišević.

Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu - undefined

Foto: Almir Dervišević: Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu

Ocijenio je da su posljedice embarga bile, kako je istakao, katastrofalne - genocid, etničko čišćenje, masovna hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, silovanja, ranjavanja, otuđivanje i uništavanje imovine.

Smatra da Ujedinjene nacije nisu bile neutralne.

O Almiru Derviševiću

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Holandiji. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. - 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije