Inspektori rade punom parom: Za 9 mjeseci izdali 4.067 prekršajnih naloga

Anadolija
Inspektori rade punom parom: Za 9 mjeseci izdali 4.067 prekršajnih naloga
FOTO: Arhiv / FUZIP: Sačinjeno 836 zapisnika
Federalna uprava za inspekcijske poslove tokom devet mjeseci ove godine izvršila je ukupno 8.054 inspekcijska nadzora u unutrašnjoj kontroli.

Na osnovu zatečenog stanja u kontrolisanim subjektima izdato je 4.067 prekršajnih naloga u iznosu od 5.269.174,00 KM.

Na graničnim prijelazima i carinskim ispostavama izvršeno su ukupno 94.382 inspekcijske kontrole uvezenih roba, po osnovu čega je naplaćeno 4.940.677,80 KM taksi i naknada.

U istaknutom vremenskom periodu, federalni inspektori su, pored redovnih, vršili i pojačane inspekcijske nadzore, te donijeli 1.539 rješenja o izricanju upravnih mjera koje se odnose na otklanjanje nedostataka utvrđenih prilikom inspekcijskih nadzora.

Od toga, 171 upravna mjera odnosi se na privremenu zabranu rada kontrolisanih subjekata nadzora, u okviru čega je 55 mjera pečaćenja objekta u kojem je utvrđena nezakonitost.

Najčešće nepravilnosti koje su dovele do izricanja upravne mjere privremene zabrane rada od strane postupajućih inspektora su propusti u nedosljednoj primjeni Zakona o fiskalnim sistemima FBiH (neposjedovanje fiskalnog uređaja, neizdavanje fiskalnog računa), Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o obrtu (rad bez odobrenja nadležnog organa), Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (nedostatak sanitarne knjižice)...

Prilikom kontrole poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima FBiH od federalnih tržišnih i turističko-ugostiteljskih inspektora, kod 1.550 kontrolisanih privrednih subjekata, konstatovano je da devet subjekta nadzora uopšte ne posjeduju fiskalni uređaj, dok 251 subjekat nadzora nije izdavao fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije