Inicijativa Saše Magazinovića: Definisati kako se ispravno postavlja zastava BiH

Radiosarajevo.ba
Inicijativa Saše Magazinovića: Definisati kako se ispravno postavlja zastava BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zastava BiH na Humu
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, čiji je  predlagač zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović.

Suština zakona je da u tehničkom smislu pojasni i na jednom mjestu konačno definiše kako se ispravno postavlja zastava Bosne i Hercegovine budući da je čest slučaj da se državna zastava ističe na pogrešan način.

Predstavljajući ovaj zakon na nedavno održanoj pres konferenciji, Magazinović je istakao da velika većina onih koji pogrešno postavljaju zastavu to rade iz neznanja i zbog pogrešnih pretpostavki, a ne iz nepoštivanja države BiH.

BiH je dobila Zakon o zastavi 1998. godine, nakon čega je 2001. i 2004. godine mijenjan u Parlamentu BiH. Radi se o jednom od jednostavnijih zakona u Evropi koji tretira ovu oblast, a propisuje izgled, dimenzije i kaznene odredbe za nepravilnosti u korištenju zastave. Ovom dopunom Zakon će biti jasniji i precizniji, te će se izbjeći individualna tumačenja koja su rezultirala čestom pogrešnom upotrebom državne zastave.

Ovaj zakon Magazinović je predložio u saradnji sa predstavnicima heraldičkog društva "Bosona Heraldika“ koji su izradili Elaborat analize stanja u pogledu isticanja i korištenja zastave BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije