Inicijativa M. Mahmutbegović: Formirati fond za finansiranje rada vrhunskih sportista

Radiosarajevo.ba
Inicijativa M. Mahmutbegović: Formirati fond za finansiranje rada vrhunskih sportista
Arhiv / Potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović i Amel Tuka

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melika Mahmutbegović uputila je čestitku najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki nakon što je u osvojio srebrenu medalju u utrci na 800 metara na Svjetskom atletsko prvenstvu u Dohi.

Prigodnu čestitku potpredsjednice Mahmutbegović prenosimo u cijelosti:  

“Amel Tuka je svojim dugogodišnjim radom i odricanjem uspio dostići svjetski vrh u atletskom sportu.

Historijski rezultat u Dohi, kao i mnogi prije toga, rezultat su njegove iznimne posvećenosti i podrške njegove porodice. To je, ujedno, i čin vrhunskog patriotizma.

Drago mi je da sam nakon njegovog historijskog uspjeha u Pekingu 2015. godine imala priliku upoznati ovog velikog sportskog profesionalca i divnog mladog čovjeka, te na određen način podržavati njegov rad.

No, uspjeh Amela Tuke ukazuje na potrebu sistemskog rješavanja pitanja finansiranja vrhunskih sportaša, kako bi se stvorile pretpostavke za rad Amela Tuke na pripremama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali i drugih vrhunskih sportista koji će pronositi slavu Bosne i Hercegovine na način kako to s ogromnom ljubavlju prema ovoj zemlji čini naš Amel.

Zbog toga ću se kao potpredsjednica FBiH zalagati za formiranje fonda iz kojeg će se finansirati rad vrhunskih sportista, sa jasnim kriterijima i namjenama.

Također, ovo je prilika da se snažnije naglasi potreba usvajanja zakonskih pretpostavki za nagrađivanje najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportista kako ono bi bilo vršeno sistemski, a ne stihijski i u zavisnosti od situacije.

Amel Tuka je dokazao kako se Bosna i Hercegovina može ponositi svojim sportašima i da postoji još mnogo mladih talenata čije vrijeme tek dolazi.

Naš zadatak će biti da učinimo sve što je u našoj moći kako bi oni imali uslove da nastave slaviti državu Bosnu i Hercegovinu i njezine najbolje vrijednosti”, navodi se u čestitki potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije