Inicijativa iz Tuzle: Ukinimo kantone, budžet općina povećat će se tri puta

Fena
Inicijativa iz Tuzle: Ukinimo kantone, budžet općina povećat će se tri puta
/ Fena
Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, te načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Gradačaca Edis Dervišagić, Živinica Samir Kamenjaković i Kalesija Sead Džafić, stava su da je potrebno ukidanje kantona.

To je zaključeno na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Grada Tuzla, a spomenuti načelnici općina zajedno s gradonačelnikom Tuzle u obraćanju novinarima poslali zajedničku poruku, da su u kampanji za izmjene Ustava FBiH, koja bi trebala u narednom periodu rezultirati i inicijativom za ukidanje kantona, a koja  bi u konačnici, na jesen, trebala biti upućena  Federalnom parlamentu.

Oni predlažu da se zakonodavna, izvršna i sudska vlast kantona ukinu, da se nadležnosti podijele između Federacije, gradova i općina, a da kantoni ostanu kao teritorije, odnosno da imaju svoje predstavnike na federalnom nivou.

"Unutar FBiH imamo 10 država koje imaju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, potroše ogromne novce, imamo 11 premijera, 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, na stotine poslanika i savjetnika, to ne može izdržati ekonomija ove zemlje," izjavio  je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dodavši da gradovi i općine FBiH zbog kantona primaju samo 8,5 posto od PDV-a i drugih prihoda, dok u RS-u općine prime 24,5 posto sredstava.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić ističe da bi se ukidanjem kantona budžet općina povećao za tri puta, što znači ekonomsko jačanje, i velike uštede, tvrdeći da je snaga s kojom raspolažu načelnici, garancija da se može doći do zvanične inicijative, koja bi trebala u narednom periodu ići prema Federalnom parlamentu.

Inicijativu o ukidanju kantona, čiji je autor gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podržao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje građana kao nezavisni kandidat, a on tvrdi da je obavio razgovor s ostalim nezavisnim načelnicima općina u FBiH, te da očekuje njihovu podršku.

Gradonačelnik Tuzle i načelnici Gračanice, Gradačca i Živinica kadrovi su SDP-a, tvrde da očekuju podršku ostalih kolega načelnika ove političke opcije, a pozivaju sve ostale načelnike i gradonačelnike FBiH, bez obzira na političku pripadnost, da se pridruže ovoj inicijativi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije