Inzko: Teret migrantske krize ne može biti prenesen na samo jedan entitet

O. K.
Inzko: Teret migrantske krize ne može biti prenesen na samo jedan entitet
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S konferencije za novinare

"Razgovarali smo sa gradonačelnicima i načelnicima nekoliko gradova i općina. U tom razgovoru htjeli smo da vidimo s kojim se izazovima susreću ove općine. Svi oni su nam kazali da zapošljavaju više ljudi, i kako je zapošljavanje glavni cilj vlasti na lokalnom nivou. Uvjerili smo se i u primjere međuvjerske saradnje". 

Kazao je to na pres-konferenciji visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon okončanja sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), objasnivši da su tokom prvog dana zasjedanja razmatrali situaciju na loklanom nivou.

Druga tema jučerašnjeg zasjedanja bila je migrantska kriza.

"Upoznali smo se sa stanjem u Graničnoj policiji, te sa odnosima prema migrantima. Sastanak, iako interesantan, bio je jako depresivan jer se ipak radi o ljudskim pričama. Mislimo da se problem migranata treba rješavati na državnom nivou. Također, smatramo da teret krize ne može biti prenesen na samo jedan entitet, odnosno par kantona", dodao je Inzko.

Inzko je ocijenio da državna vlast ne može efikasno da riješi problem migranata zbog loše kooperacije nižih nivoa vlasti.

On je kazao da se ovog decembra navršava i jedna tužna godišnjica.

"Radi se o presudi Sejdić-Finci, nakon koje je uslijedilo još presuda. U ovoj zemlji manjine nemaju pravo na izbor. Konačno je vrijeme da se to riješi", dodao je Inzko.

Zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan kazao je kako PIC pozdravlja odluku lidera o formiranju Vijeća ministara i slanja programa reformi u Brisel. Dodao je da je budžet institucija "zamrznut" te da on mora biti veći, kako bi se reforme provele. Također, Scanlan se dotakao i izbora u Mostaru.

"Pozivamo lidere da u što kraćem roku donesu zaključke koji će otkočiti procese izbora u Mostaru", dodao je Scanlan. 

Na upit novinara, Inzko je kazao kako nije vidio sadržaj dokumenta koje je Predsjedništvo usvojilo. 

"Ja ga nisam vidio, o tome se treba očitovati NATO, šta se nalazi u tom dokumentu", odgovorio je Inzko.

Upitan o stanju u Mostaru, Inzko je kazao da su se sastali sa liderima SDA i HDZ BiH.

"Mi imamo dva problema, jedan je kratkoročan, a to su naredni lokalni izbori, a dugoročni problemi su svakako izbori 2022., do kada se mora provesti presuda Sejdic-Finci", rekao je Inzko. 

Kazao je kako je HDZ imao svoje želje, objasnivši da je to bila izmjena Izbornog zakona". 

Inzko je kazao da nema dobro iskustvo sa dogovorima političara.

"Ali, mislim da se stvari mijenjaju. Ljudi odlaze, svakodnevno odlaze iz BiH, zarobljeni u političkim igrama lidera. To treba zaustaviti", zaključio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije