Incident: Bh. graničari otkrili kolege iz Hrvatske kako vraćaju migrante u BiH

Radiosarajevo.ba
Incident: Bh. graničari otkrili kolege iz Hrvatske kako vraćaju migrante u BiH
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Nakon što je potvrđeno da je grupa od 18 migranata povrijeđena u incidentu na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Radiosarajevo.ba otkriva detalje navedenog događaja koji bi mogao dodatno narušiti odnose dvije zemlje.

Piše: F. V.

Podsjetimo, grupa migranata u noći s utorka na srijedu pronađena je na teritoriji općine Velika Kladuša u blizini granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prebačeni iz Hrvatske u BiH: Kod Velike Kladuše pronađeni migranti s povredama

Hrvatski graničari u BiH

Izvori Radiosarajevo.ba, međutim, navode da su pripadnici Granične policije BiH tokom svojih aktivnosti, na teritoriji države Bosne i Hercegovine, zatekli hrvatske graničare koji su u tom trenutku prebacivali pretučene migrante na teritoriju naše zemlje!

Nakon što su primijetili bh. graničare, hrvatski policajci su se dali u bijeg na teritoriju Hrvatske, ostavljajući migrante koji su imali vidne povrede.

Nešto ranije iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrđeno je da je sinoć primljeno 18 povrijeđenih osoba, koji su dovezeni u pratnji pripadnika Granične policije BiH.

BBC otkriva: Hrvatski policajci tuku i pljačkaju migrante, a potom ih vraćaju u
BiH

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, kratko je kazala da će javnost o događaju biti obaviještena čim dobiju konkretne informacije s terena.

"Kolege iz Granične policije BiH navodno su pronašli lica na teritoriji Velike Kladuše, u blizini granice. Oni su ih dovezli u dom zdravlja. Navodno imaju određene povrede. Ne znam ni koliko lica, ni koje vrste povreda. Prema onome što znam od kolega na terenu navodno su migranti, koji su izjavili da su prebačeni iz Hrvatske na teritoriju BiH. To je sve što znamo u ovom trenutku, a za sve ostale informacije nadležna je Granična policija", izjavo je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona!

Potvrđeni navodi bh. vlasti

Na ovaj način su potvrđeni raniji navodi boraca za ljudska prava, bh. vlasti, ali i uglednih medija poput BBC-a i švicarske državne televizije. Oni su tvrdili da hrvatska policija tuče i vraća migrante na teritoriju naše zemlje.

Podsjetimo, krajem jula savjetnici predsjedavajućeg predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli su pažnju ambasadoru Hrvatske u Sarajevu Ivanu Stamboliću na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosanske krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić početkom ovog mjeseca upozorio je javnost da hrvatski policajci naoružani ulaze na teritorij naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije