Imenovani novi članovi NO, ViK od početka 2018. poslovao s gubitkom oko 4 miliona KM

A. Bijelonja
Imenovani novi članovi NO, ViK od početka 2018. poslovao s gubitkom oko 4 miliona KM
Azra Koso, Mirza Bilalagić i Faruk Redžić su novi članovi Nadzornog odbora (NO) Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (KJKP ViK) Sarajevo, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Redžić, Koso i Bilalagić su imenovani za nove članove NO na sjednici koja je održana 11. juna ove godine, a nakon ostavke ranijih članova NO.

Među članovima koji su podnijeli ostavke je Rasim Mezit. S njegovom odlukom se ne slaže Skupština preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo na čelu s Muamerom Kosovcem.

Kosovac je Skupštini Kantona Sarajevo dostavio dokument u kojem od Mezita traži jasno objašnjenje svoje ostavke. Inače, tokom prethodnih mjeseci.

"Skupština preduzeća smatra da je podnesena ostavka Rasima Mezita, člana Nadzornog odbora, nejasna i nepotpuna bez pravno utemeljenih argumenata (napisana u dvije rečenice) te da je krajnje nepovoljna za nastavak aktivnosti Skupštine u periodu značajnih napredaka postignutih na sanaciji cjelokupnog stanja u ViK-u. Zatraženo je da se dostavi detaljno obrazloženje podnošenja ostavke Mezita", stoji u dopisu Skupštine Vodovoda i kanalizacije. 

Ilustracija - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Skupština preduzeća je još prošle godine smijenila kompletan Nadzorni odbor i to nakon višemjesečne agonije građana Sarajeva, koji su trpili svakodnevne redukcije vode. Nadzorni odbor sastoji se od predsjednika i dva člana, a ima mogućnost smijeniti i upravu preduzeća.

Njega imenuje Skupština preduzeća na osnovu javnog konkursa, a Nadzorni odbor, u cilju izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti donosi Poslovnik o radu Nadzornog odbora temeljem kojeg donosi odluke i zaključke, daje upustva, preporuke, mišljenja i zauzima stavove. 

Nadzorni odbor nadležan je da nadzire poslovanje preduzeća; predlaže Skupštini donošenje, izmjene i dopune Statuta i Etičkog kodeksa; donosi Poslovnik o radu Nadzornog odbora; donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji preduzeća i Pravilnik o računovodstvu i računovodstvanim politikama; utvrđuje prijedlog trogodišnjeg, godišnjeg i revidiranog plana poslovanja; usvaja izvještaj Uprave po polugodišnjem i godišnjem obračunu s bilansom stanja i bilansom uspjeha na osnovu prethodno datog mišljenja Odbora za reviziju, daje ovlaštenja za aktivnosti koje su ograničene propisima Zakona o javnim preduzećima; daje upute direktoru za provođenje uviđaja u vezi sa uočenim nepravilnostima; podnosi zahtjev za sazivanje Skupštine Preduzeća; prati provođenje preporuka datih Upravi od strane Odbora za reviziju te vanjskog revizora sa specificiranim rokovima i još mnogo toga.

azra_muzur_direktorica_kjkpvik_vodovod_sarajevo_RSA9.jpg - undefined

Direktorica ViK Sarajevo Azra Muzur (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija je Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za komunalnu privredu i infrastrukturu dostavilo informaciju Uprave o svom poslovanju za period od januara do aprila tekuće godine.

U informaciji se navodi da je preduzeće u navedenom periodu poslovalo s gubitkom od oko 3,5 miliona KM što je za oko 2,9 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine. 

Do ovog smanjenja gubitka u odnosu na isti period prethodne godine došlo je zbog toga što u periodu od januara do aprila 2018. nije bilo rashoda po osnovu "utužene vode" za razliku od prošle godine kada su rashodi po osnovu utužene vode iznosili 3,2 miliona KM. Vrijednost rashoda po osnovu utužene vode će biti nešto iznad dva miliona KM tako da će ukupni gubitak biti manji u odnosu na prošlu godinu.

Nadalje, ukupni prihodi, također u istom periodu, iznose 16,1 miliona KM. Prihodi su veći za oko 420.000 ili tri posto nego što su bili u istom periodu prošle godine. Poslovni prihodi koji čine: prihode od prodaje vode i usluga odvodnje otpadnih voda, prihodi od pruženih usluga i ostali poslovni prihodi u navedenom periodu iznose oko 14,6 miliona KM i veći su za oko 627.000 KM ili četiri posto u odnosu na isti period prošle godine.

vodovod-i-kanalizacija-sarajevo1.jpg - undefined

Ilustracija

Ovome treba dodati da je naplata potraživanja po osnovi isporučene vode u maju 2018. godine iznosila 3 miliona i 860 hiljada KM i veća je za oko 103.000 KM u odnosu na period januar-april 2017. godine kada je naplaćeno 3 miliona i 763 hiljade KM.
 
Ako posmatramo period od početka godine, naplata potraživanja za prvih pet mjeseci je veća za oko 640.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.
U periodu od od 1. do 31. maja ove godine sklopljeno je 156 ugovora pod povoljnijim uvjetima za  izmirenje dugova za potrošenu vodu. Ukupan iznos sklopljenih ugovora je iznosio oko 234 hiljade KM. 
 
Ovome dodajmo i to da je KJKP ViK Sarajevo krajem marta ove godine raspisao konkurs za izbor i imenovanje novog direktora ovog sarajevskog preduzeća, a Nadzorni odbor ove kompanije je donio naknadnu, hitnu odluku, da se isti raspiše i u elektronskim/socijalnim medijima zbog veće transparentnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije