Imamović: Bratstvo i jedinstvo je ono što može spasiti BiH

Anadolija
Imamović: Bratstvo i jedinstvo je ono što može spasiti BiH
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima palim borcima i civilima iz Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, te održavanjem svečane sjednice, danas je Gradsko vijeće (GV) Tuzle obilježilo 25. novembar, Dan državnosti BiH.

˝Obilježavamo 73 godine od prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH-a) i Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ-a), kada su na sastancima u Mrkonjić-Gradu i Jajcu udareni temelji Bosne i Hercegovine, države u kojoj na civiliziran i dostojan način trebaju živjeti svi njeni narodi˝, poručio je Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući GV Tuzle.

Pašan Mehmedinović (90) s ponosom pokazuje ordenje koje je dobio kao učesnik Narodno-oslobodilačkog rata. Sjećanja na batinanje ustaških vojnika, kaže, ne blijede ni poslije više od 70 godina.

˝Bio sam branilac Tuzle i ilegalac, a kada su me ustaše uhapsile, odveli su me u Kreku (tuzlansko naselje, op.a) i ponudili mi da obučem ustaško odijelo. To sam odbio, kazavši im da sam još uvijek dječak, a na to me bojnik izbatinao. Kada više nisam mogao stajati na nogama od batina i kada sam pao, on me počeo šutirati i gaziti vojničkim čizmama˝, priča Mehmedinović, podsjećajući da je BiH u Kraljevini Jugoslaviji bila nepriznata, a da je svoje priznanje kao republika dobila nakon ZAVNOBIH-a.

ZAVNOBIH je, kaže Mehmedinović, bio prekretnica i odluka naroda da se ujedini bez obzira na nacionalnost.

˝Svi narodi u BiH su bili jednaki. Danas od jedne male države, Bosne i Hercegovine, žele napraviti neke tri. Jedan predsjednik hoće ovako, drugi onako, treći kaže ´bit će tako´, a Evropa traži svoje. Građani BiH danas nisu slobodni i taoci su raznih politika˝, smatra Mehmedinović.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, građanima je čestitao praznik, te naglasio da je jedini izlaz za našu državu ponovna integracija.

˝Vidimo da se 21. godinu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma suočavamo sa izazivanjem tenzija i nekim separatističkim idejama. Neophodno je vratiti se bratstvu i jedinstvu i mišljenja sam da je to ono što može spasiti BiH, koja je danas svačija, a najmanje bosanskohercegovačka˝, izjavio je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije